Ingezonden persbericht

Published: 07:45 27.09.2007 GMT+2 /HUGIN /Source: OctoPlus N.V. /AEX: OCTO /ISIN: NL0000345718

OctoPlus verwerft licentie op productkandidaat voor diabetes

Het Nederlandse biofarmaceutische bedrijf OctoPlus N.V. ("OctoPlus" of de "Onderneming") (Euronext: OCTO) maakt vandaag bekend dat het de exclusieve internationale rechten heeft verworven voor de ontwikkeling en commercialisering van een serie productkandidaten, waaronder een GLP-1-agonistproductkandidaat voor de behandeling van diabetes type 2 van de Canadese biofarmaceutische onderneming Theratechnologies (TSX: TH). De productkandidaat werd door OctoPlus geselecteerd voor ontwikkeling tot een langwerkende formule met gecontroleerde afgifte, die de vereiste doseringsfrequentie bij de behandeling van diabetes aanmerkelijk kan verlagen in vergelijking met bestaande producten op de markt of in ontwikkeling, en die potentieel beter wordt verdragen. OctoPlus is begonnen met de preklinische ontwikkeling van dit product.

Diabetes (suikerziekte) is een internationaal gezondheidsprobleem: de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) schat dat ruim 180 miljoen mensen over de hele wereld aan diabetes lijden en verwacht dat het aantal mensen dat aan diabetes overlijdt de komende tien jaar met ruim 50% zal toenemen, als er niet snel actie wordt ondernomen. Recente marktrapporten schatten dat de wereldwijde verkoop van antidiabetica in 2011 de US$ 22 miljard overstijgt.

GLP-1 (glucagon-like peptide 1) is een hormoon dat in het metabolisme een centrale rol speelt bij de glucoseverwerking. Verscheidene inspanningen op het vlak van de geneesmiddelenontwikkeling richten zich op de potentieel therapeutische werking van GLP-1 bij de behandeling van diabetes. De enige momenteel beschikbare behandeling op basis van GLP-1 vereist tweemaal daags een injectie. Vorig jaar bracht de behandeling op basis van GLP-1 US$ 430 miljoen aan inkomsten op en dit cijfer zal naar verwachting nog aanzienlijk stijgen.

Het technologieplatform voor gecontroleerde afgifte van OctoPlus bestaat uit afgiftetechnologieën voor geneesmiddelen op basis van polymeren, die gecombineerd kunnen worden met werkzame farmaceutische bestanddelen, waardoor de therapeutica geleidelijk over een periode van weken of maanden in het lichaam vrijkomen. In juli heeft OctoPlus haar vooraanstaande positie op het vlak van de gecontroleerde afgifte van proteïnen en peptiden aangetoond met de publicatie van de veelbelovende resultaten van een lopend Fase IIa onderzoek naar haar belangrijkste product Locteron(TM), een middel met gecontroleerde afgifte van interferon alfa ter behandeling van chronische hepatitis C. De gecontroleerde afgiftetechnologie van OctoPlus in Locteron toont de mogelijkheden aan om bijwerkingen terug te dringen, de naleving van de voorschriften door de patiënt te verhogen en te komen tot een gemakkelijkere dosering van eens per twee weken in vergelijking met de bestaande middelen, met vergelijkbare werkzaamheid.

Volgens de voorwaarden van de licentieovereenkomst betaalt OctoPlus Theratechnologies mijlpaalbetalingen en royaltybetalingen tijdens de ontwikkeling en commercialisering van het product. Het merendeel van deze mijlpaalbetalingen hangt af van de succesvolle afronding van verscheidene klinische fasen en het behalen van vooraf vastgestelde verkoopcijfers; ze kunnen oplopen tot ¤ 36 miljoen.

Joost Holthuis, Chief Executive Officer van OctoPlus: "We zijn verheugd dat we ons productassortiment kunnen uitbreiden met deze veelbelovende GLP-1-agonistproductkandidaat op een belangrijk therapeutisch gebied. We zetten ons volledig in voor de succesvolle ontwikkeling van een daadwerkelijk langwerkende versie van dit product, want aan die behoefte is bij de behandeling van diabetes nog altijd niet voldaan. Dankzij ons recente succes met Locteron vertrouwen we erop dat we in staat zullen zijn onze uitgebreide ervaring met gecontroleerde afgifte toe te passen op moleculen op basis van GLP-1."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Rianne Roukema, Corporate Communications: 071 - 524 1071

Over diabetes en GLP-1
Ruim 180 miljoen mensen over de hele wereld lijden aan diabetes of suikerziekte, en dat aantal stijgt. De wereldwijde verkoop van antidiabetica bedroeg in 2005 ruim $ 15 miljard en overstijgt naar verwachting in 2011 $ 22 miljard. Naar schatting 1 miljoen mensen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van diabetes. De standaardbehandeling voor patiënten met type 2 diabetes is orale antidiabetica; als dat niet volstaat, hebben patiënten aanvullende medicatie nodig zoals GLP-1-agonisten of insuline. Een belangrijke pre van de behandeling van diabetes met GLP-1-agonisten is dat ze leiden tot gewichtsverlies, wat een bijkomend voordeel is voor diabetespatiënten, die vaak lijden aan overgewicht. Bovendien stimuleren GLP-1-agonisten de aanmaak van insuline onder hyperglykemische omstandigheden, waardoor de kans op hypoglykemie afneemt.

Over OctoPlus
OctoPlus N.V. is een productgeoriënteerd biofarmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van verbeterde farmaceutische producten, gebaseerd op zijn gepatenteerde technologieën voor medicijnafgifte die minder bijwerkingen veroorzaken, meer gemak voor de patiënt opleveren en een verbeterde balans tussen effectiviteit en veiligheid bieden in vergelijking met bestaande producten. In plaats van vroege-fase-onderzoek uit te voeren om nieuwe geneesmiddelen te ontdekken, richt OctoPlus zich op de ontwikkeling van langerwerkende, gecontroleerd afgegeven versies van bekende eiwittherapeutica, andere geneesmiddelen, en vaccins.

Vijf producten zijn in het stadium van preklinische en klinische ontwikkeling. OctoPlus' belangrijkste product is Locteron, een formulering van interferon-alfa met geleidelijke afgifte, voor de behandeling van chronische hepatitis C. Het product wordt ontwikkeld in samenwerking met Biolex Therapeutics. Locteron verkeert in de klinische ontwikkelfase IIa. Verder bevat het productportfolio een productkandidaat voor de behandeling van chronische middenoorontsteking (ook in ontwikkelfase II), een preklinische GLP-1-productkandidaat voor de behandeling van diabetes en twee vaccins (enkelvoudige injecties) in de preklinische fase.

Daarnaast is OctoPlus ook een vooraanstaande leverancier van specialistische farmaceutische formulerings- en productiediensten aan de farmaceutische en biotechnologische industrie, met de nadruk op moeilijk te formuleren actieve farmaceutische ingrediënten in injecteerbare formuleringen. De inkomsten en expertise die we verkrijgen door het leveren van deze formulerings- en productiediensten helpen ons bij onze eigen ontwikkelingsprogramma's voor geneesmiddelen.

OctoPlus is genoteerd aan Euronext Amsterdam onder het symbool OCTO. Meer informatie over OctoPlus vindt u op onze website www.octoplus.nl.

Over Theratechnologies
Theratechnologies (TSX: TH) is een Canadees biofarmaceutisch bedrijf dat innovatieve medicijnkandidaten ontdekt, ontwikkelt en op de markt brengt. Het bedrijf richt zich op medische behoeften in financieel aantrekkelijke niche markten. Het meest vergevorderde programma is tesamorelin, een product waarvoor recentelijk patiëntenrekrutering voor een Fase III onderzoek is afgerond. Het product wordt ontwikkeld voor een ernstige aandoening van het metabolisme, die HIV-gerelateerde dystrofie heet. Theratechnologies heeft ook een aantal andere projecten in vroege fases van ontwikkeling. Kijk voor meer informatie op www.theratech.com.

Dit document kan toekomstgerichte verklaringen bevatten die verband houden met de onderneming, de financiële prestaties en resultaten van OctoPlus N.V. alsmede de bedrijfstak waarin het bedrijf opereert. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige plannen, inschattingen en voorspellingen van OctoPlus N.V., evenals zijn verwachtingen met betrekking tot externe omstandigheden en gebeurtenissen. Met de woorden "verwachten", "voorzien", "voorspellen", "schatten", "van plan zijn", "kunnen zijn", "had kunnen zijn", "behoren", "zullen", "voornemens zijn", "geloven" en soortgelijke uitdrukkingen worden toekomstgerichte verklaringen bedoeld. Wij waarschuwen investeerders dat bepaalde belangrijke factoren, en de risico's en onzekerheden die inherent zijn aan dergelijke verklaringen, ervoor kunnen zorgen dat feitelijke resultaten of uitkomsten wezenlijk kunnen verschillen van de resultaten of uitkomsten die in toekomstgerichte verklaringen zijn vervat. In het geval van enige tegenspraak tussen een Engelstalige en een Nederlandstalige versie van dit document, gaat de Engelstalige versie voor boven de Nederlandstalige versie.