NEN


Bouwvergunning in één dag

woensdag 26 september 2007, 13:39

Sinds 1 september kunnen inwoners van Blaricum in één dag een bouwvergunning verkrijgen: een 'flitsvergunning'. Vooralsnog gaat het om een proef, waarbij dat alleen op woensdag mogelijk is. Dan is er een gedelegeerde van de welstandscommissie op het gemeentehuis om te adviseren over het bouwplan. Mensen die gebruik willen maken van de flitsvergunning, moeten dat een dag van tevoren laten weten bij de gemeente.

De vergunning kan alleen binnen een dag verleend worden als de aanvraag voldoet aan de voorschriften in het bestemmingsplan, het Bouwbesluit en de bouwverordening én als de aanvraag voldoet aan de sneltoetscriteria van de welstandsnota. Om deze reden is het verlenen van de bouwvergunning in één dag beperkt tot een lichte aanvraag. Wettelijk gaat het daarbij om de volgende bouwwerken: aanbouwen, uitbouwen, bijgebouwen, overkappingen, kozijnwijzigingen, dakkapellen, dakramen, zonnepanelen, antenne-installaties, speeltoestellen en erfafscheidingen, voor zover ze niet kunnen voldoen aan de criteria voor vergunningsvrij bouwen.

Van zes weken naar 1 dag
Voldoet de aanvraag niet aan de voorschriften, dan krijgt de indiener dat nog dezelfde dag te horen. Zijn aanvraag zal dan worden behandeld als een 'normale' lichte aanvraag. Portefeuillehouder Ineke de Joode is blij dat de gemeente Blaricum deze dienst kan bieden aan zijn inwoners: "Normaal gesproken duurt het maximaal zes weken voordat een lichte bouwvergunning wordt verleend. Die periode wordt nu drastisch ingekort, wat mensen veel wachttijd bespaart. Voor een gemeente van onze omvang is het uniek dat deze dienst geboden wordt en daar mogen we best trots op zijn." Op de website van de gemeente Blaricum is een protocol te vinden waarin beschreven is hoe de vergunning binnen een dag verleend kan worden. Daarbij wordt ook beschreven welke informatie aangeleverd moet worden bij de aanvraag.

Kijk op www.blaricum.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN BouwMail (Publicatie)