NEN


Beproevingsmethode vorstbestandheid ingetrokken

woensdag 26 september 2007, 14:06

De beproevingsmethode A voor vorstbestandheid van keramische dakpannen en hulpstukken uit NEN-EN 539-2 is sinds 1 juni 2007 gelijk aan beproevingsmethode E uit dezelfde norm. Beproevingsmethode A zal dan ook volledig worden ingetrokken en de norm zal per 1 januari 2009 alleen nog verkrijgbaar zijn met de beproevingsmethode E.

De Europese norm NEN-EN 1304 'Keramische dakpannen en hulpstukken - Definities en productspecificaties' geeft eisen die worden gesteld aan keramische dakpannen en hulpstukken voor schubvormige dakbedekkingsmaterialen en bekledingselementen. In deze norm zijn ook verwijzingen opgenomen naar proeven voor het bepalen van de vorstbestandheid.

Met het verschijnen van de nieuwe norm voor vorstbestandheid, NEN-EN 539-2 'Keramische dakpannen - Bepaling van de fysische eigenschappen - Deel 2: Beproeving van de vorstbestandheid', is sinds 1 juni 2007 beproevingsmethode A gelijk aan methode E-level 3 (een minimaal aantal cycli van 150). Op 1 januari 2009 wordt de norm met de beproevingsmethode A volledig ingetrokken en is deze alleen nog verkrijgbaar met de beproevingsmethode E-level 3.

Informatie
Nadere informatie is te krijgen bij drs. ing. Martijn van der Steen, normalisatieadviseur bij NEN-Bouw. Telefoon (015) 2 690 444, e-mail martijn.vandersteen@nen.nl. U kunt ook terecht bij NEN-Klantenservice. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN BouwMail (Publicatie)