Provincie Zuid-Holland

Resultaten handhavingsestafette Zuid-Holland

---

RESULTATEN HANDHAVINGSESTAFETTE ZUID-HOLLAND

In de provincie Zuid-Holland zijn 241 (mogelijke) milieuovertredingen vastgesteld tijdens de landelijke, 24-uur durende handhavingsestafette. Er werden in de provincie 28 processen verbaal uitgedeeld. De controles richten zich dit jaar vooral op bouw- en sloopafval (inclusief asbest) en de regels voor water, ruimtelijke ordening, transport, inrichtingen, natuur en landschap.

In de provincie Zuid-Holland gingen de handhavers van gemeenten, hoogheemraadschappen, waterschappen, milieudiensten, politie en de arbeidsinspectie voor de vijfde maal 24 uur op stap. Het is voor de derde keer dat in heel Nederland controles op milieuovertredingen op deze schaal plaatsvonden.

Resultaten op een rij
Er werden in totaal 46 verschillende projecten uitgevoerd, 368 controles door circa 200 handhavers. De voorlopige resultaten zijn:

(mogelijke) overtredingen aantal
milieuregelgeving 147
natuur en landschap 6
ruimtelijke ordening34
water 25
overig 29

Bestuursrechtelijk
*53 schriftelijke waarschuwingen
*3 vergunningprocedures gestart
*22 hercontroles
*2 dwangsommen
Strafrechtelijk
*28 processen verbaal
*19 waarschuwingen
Er moeten nog 81 onderzoeken plaatsvinden die mogelijk ook nog een bestuursrechtelijk en/of strafrechtelijk vervolg krijgen.

Diverse constateringen per regio
Goeree Overflakkee
Een ton illegaal opgeslagen asfaltgranulaat bij een akkerbouwbedrijf op Goeree Overflakkee leidt tot een waarschuwing en mogelijk een proces verbaal. Ook zagen de handhavers op het eiland een illegaal gedempte sloot.

Haaglanden
In de gemeente Westland is een partij buitenlandse bestrijdingsmiddelen bij een tuinbouwbedrijf aangetroffen. Ook troffen de handhavers bij een andere tuinder verboden bestrijdingsmiddelen aan. Enkele malen bleken stookinstallaties niet gekeurd.
Bij een gemeentewerf stond een container met onverpakt asbest open. Een asbestsaneringsbedrijf had de administratie (begeleidingsformulieren) niet volledig op orde. Deze bedrijven zijn gewezen op de afwijkingen. Over enige tijd zullen hercontroles worden uitgevoerd. Dan moet alles in orde zijn.

Holland Rijnland
Bij een afvalbedrijf stonden meer dan 5 autowrakken binnen de inrichting, hiervoor zal een vergunningprocedure gestart worden.
In de gemeente Hillegom gaf het gebied Oude Weerlaan een rommelige indruk; het bouwen van illegale schuurtjes en onjuist gebruik van het land. Een stuk van de dijk was bovendien afgegraven. In de dijk van de Ringvaart bleek een lek te zitten.

Dertien controles in het buitengebied leverden 8 (mogelijke) overtredingen op. Er zijn 3 onbekende milieubedrijven waarvoor een meldingsplicht geldt, en 3 (ongecertificeerde) bovengrondse tanks ontdekt. De tanks dienen voor 1 januari 2009 op juiste wijze te zijn afgevoerd. Tevens signaleerden de handhavers een illegale woning op het industriegebied en bedrijfsvoering in strijd met het bestemmingsplan.

Midden Holland
Tijdens de transportcontrole op de A12 vonden 25 controles plaats waarbij 17 keer (mogelijke) overtredingen werden vastgesteld. Elf keer is een waarschuwing gegeven en eenmaal is een proces verbaal opgelegd. Voor 5 transporten vindt nog onderzoek plaats.

In de regio Midden Holland zijn controles uitgevoerd naar de milieuhygiënische omstandigheden bij zwembaden. Monsters van het zwemwater en de vloeren zijn voor analyse bij een laboratorium gebracht. Resultaten zullen later bekend worden, dan zal blijken of bestuursrechtelijk en/of strafrechtelijk moet worden opgetreden.

Rijnmond
Tijdens de milieuvlucht boven Voorne-Putten zagen de controleurs diverse overtredingen, zoals opslag van groenafval of afvalstoffen, uitbreiding van een bedrijf en een illegale camping. Voor enkele situaties zal een bestuursrechtelijk traject starten of een proces verbaal worden opgemaakt. In een aantal gevallen moet uit onderzoek nog blijken of daadwerkelijk sprake is van een overtreding en welke procedure opgestart zal worden.

Rijnstreek
Bij een vogelhandelaar in Woubrugge namen de handhavers 14 watersalamanders van een beschermde inheemse soort in beslag. Tevens werden enkele ongeringde of foutief geringde inheemse vogels aangetroffen.

Zuid-Holland Zuid
Er vonden 16 controles plaats bij grondwateronttrekkingen en sanering van bouwlocaties. Uit deze handhavingsestafette blijkt maar weer eens het nut van het gezamenlijk uitvoeren van controles. Het waterschap controleert in deze situaties waarop het onttrokken water wordt geloosd en de provincie of de onttrekking is gemeld en hoe dit gebeurt. In totaal kwamen 13 (mogelijke) overtredingen aan het licht. Tweemaal is proces verbaal opgemaakt. Er zullen 7 bestuursrechtelijke en 5 strafrechtelijke waarschuwingen worden verzonden. Nader onderzoek en hercontroles zijn in 6 situaties aan de orde.

Vanuit de lucht is het buitengebied van de regio bekeken. Voor een baggerdepot, een lozing op het oppervlaktewater, een illegale steiger, ontbossing en terreinwerkzaamheden in een naastgelegen gebied zal uit vervolgonderzoek moeten blijken of sprake is van een overtreding. Na de melding uit de helicopter aan het handhavingsteam over een mogelijk illegale lozing aan de Spijkse Dijk kon onmiddellijk ter plaatse onderzoek plaatsvinden. Overtreding is niet vastgesteld.

De 8 controles op woensdagavond bij scheepswerven en scheepsmotor-revisiebedrijven leverde 14 (mogelijke) overtredingen op; slechte bedrijfsvoering, onjuiste opslag van afvalstoffen, zandopslag zonder vergunning en het werken met een geopende loodsdeur.

De transportcontrole in deze regio leverde bij 15 van de 27 gecontroleerde transporten (mogelijke) overtredingen op, zoals diverse verkeersovertredingen, foutieve of overbelading en onvoldoende begeleidingsdocumenten. Van een vrachtwagen met ernstige gebreken is het kentekenbewijs in beslag genomen.

Vergelijking cijfers met voorgaande estafettes
resultaten Zuid-Holland 2007 2006 2005 2004 2003
uitgevoerde projecten 41 61 86 97 100
schriftelijke waarschuwingen 53 156 229316 240
dwangsomprocedure 2 8 1175 23
processen verbaal28407912092

Bron: Communicatie 070 - 441 66 22.