KPN NV

PERSBERICHT

iBasis voegt zich bij mondiale telecomtop na goedkeuring aandeelhouders voor samengaan met KPN Global Carrier Services

De eerste VoIP-carrier die doordringt tot de internationale telecom top-drie, een mijlpaal in de migratie binnen de telecomsector naar Voice over Internet Protocol

Combinatie van KPN Global Carrier Services en iBasis vergroot wereldwijde dekking, en bundelt krachten in snelgroeiende segmenten van mobiele telefonie en VoIP

BURLINGTON, MASSACHUSETTS (VS) en DEN HAAG - 27 september 2007 - iBasis, Inc. (NASDAQ: IBAS), wereldspeler op het gebied van VoIP, en het Nederlandse telecombedrijf KPN N.V. maken vandaag bekend dat iBasis van zijn aandeelhouders goedkeuring heeft gekregen voor een transactie met KPN N.V. die effectief het opgaan behelst van de internationale wholesale-activiteiten van KPN in iBasis. Met deze combinatie verandert het mondiale telecommunicatielandschap: iBasis wordt een van de drie grootste aanbieders van internationaal spraakverkeer ter wereld. De transactie wordt officieel gesloten op 1 oktober.

Deze transactie houdt in dat iBasis van KPN de business unit KPN Global Carrier Services plus USD 55 miljoen in contanten krijgt, in ruil voor circa 40 miljoen gewone aandelen iBasis, waarna KPN een belang in iBasis zal hebben, na volledige verwatering, van 51 procent. iBasis zal aan zijn, bij beurssluiting op 28 september 2007 geregistreerde, aandeelhouders een dividend betalen van in totaal USD 113 miljoen.

Door de combinatie ontstaat een "nieuwe iBasis" met sterke posities in twee van de snelst groeiende segmenten van de mondiale telecommarkt: mobiele diensten en VoIP voor consumenten. Verder vullen de twee bedrijven elkaar geografisch goed aan: KPN Global Carrier Services is goed vertegenwoordigd in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, terwijl iBasis juist in Noord- en Zuid-Amerika en in Azië kan bogen op prima dekking. Global Carrier Services van KPN brengt daarnaast ook goed ontwikkelde activiteiten in op het gebied van mobiele diensten, waaronder een betrouwbaar en kwalitatief hoogwaardige productportfolio en afspraken met meer dan 100 mobiele operators, alsmede internationaal verkeer via de bedrijfsactiviteiten van KPN in Nederland, België en Duitsland. De inbreng van iBasis bestaat uit een werelddekkend VoIP-netwerk met meer dan 1000 points of presence (distributiepunten) in meer dan 100 landen en interconnectie-afspraken met ruim 600 carriers wereldwijd.

Met een gecombineerde pro-forma omzet in 2006 van USD 1,3 miljard en ruim 20 miljard internationale belminuten dringt iBasis als eerste VoIP-carrier door tot de internationale telecom top-drie. Analisten zien dit als een mijlpaal in de overgang binnen de bedrijfstak naar het internet als voorkeursplatform voor communicatie. De productportefeuille van iBasis wordt door de transactie ook sterk uitgebreid met optierijke spraak- en datadiensten voor mobiele aanbieders en combinaties van andere producten om klanten in alle marktsegmenten optimaal te bedienen. De nieuwe iBasis telt ruim 1000 klanten, waaronder nationale telecomaanbieders, wholesale carriers, belkaartaanbieders, mobiele aanbieders, vaste telefonieaanbieders, kabelbedrijven en aanbieders van Voice over Broadband.

"Met ons grote wereldwijde VoIP-netwerk en geavanceerde back-officesystemen kunnen wij een zeer hoog verkeersvolume tegen lagere kosten verwerken dan al onze concurrenten," zegt Ofer Gneezy, president en CEO van iBasis. "Met een breed producten- en dienstenaanbod, klanten in alle bestaande telecomsegmenten, en de benodigde technologie om ons in snel opkomende marktsegmenten te bewegen is iBasis het nieuwe 'gezicht' van de telecommunicatie."

"In de internationale spraakmarkt zien we voortgaande concentratie, waarbij steeds meer aanbieders efficiencyverbetering nastreven door het uitbesteden van de internationale diensten," vervolgt Gneezy. "Wij kunnen als geen ander de huidige overgang naar IP-communicatie stimuleren en een platform bieden voor verdere concentratie binnen de bedrijfstak."

Eelco Blok, lid van de Raad van Bestuur van KPN: "Wij zijn zeer verheugd dat de aandeelhouders van iBasis hun goedkeuring hebben gegeven aan het opgaan van KPN Global Carrier Services in iBasis. iBasis is een sterke partner die bij onze internationale wholesale-activiteiten voor een aanzienlijke schaalvergroting en dus kostenreductie zal zorgen. Met de integratie van het op IP gebaseerde netwerk van iBasis zien wij deze transactie als een verdere stap in de omvorming van ons bedrijf tot een nationale en internationale all-IP operator."

iBasis blijft een zelfstandige, beursgenoteerde onderneming met zijn hoofdkantoor in het Amerikaanse Burlington, Massachusetts. De onderneming wordt uitgebreid met een grote vestiging in Den Haag en extra verkoopkantoren wereldwijd. iBasis blijft onder leiding van de huidige directie staan, met aan het hoofd Ofer Gneezy, president en CEO. Edwin van Ierland, voorheen directeur van KPN Global Carrier Services, wordt na de transactie uitvoerend directielid bij iBasis. Twee directieleden van KPN, Eelco Blok en Joost Farwerck, nemen zitting in de zevenkoppige Board of Directors van iBasis. Zij vervangen de scheidende directeuren David Lee en Charles Skibo, wiens verdiensten voor iBasis zeer gewaardeerd worden. KPN heeft tevens het recht om in de toekomst bij iBasis twee onafhankelijke directieleden te benoemen.

Over iBasis
iBasis (NASDAQ: IBAS), opgericht in 1996, is een belangrijke wholesale carrier van internationale telefonie en leverancier van retail prepaid beldiensten en diensten voor mobiele aanbieders. Tot de klanten van iBasis behoren veel van 's werelds grootste telecomleveranciers, waaronder AT&T, Verizon, China Mobile, China Unicom, IDT, Qwest, Skype, Telecom Italia en Telefonica. Pro forma leverde iBasis in 2006 meer dan 20 miljard internationale belminuten via voice over IP (VoIP). Het bedrijf behoort daarmee tot de grootste leveranciers van internationaal spraakverkeer ter wereld (1). Het hoofdkantoor van iBasis bevindt zich in Burlington, Massachusetts (VS) en is bereikbaar via +1 781-505-7500 of via internet op www.ibasis.com.

Over KPN
KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatiediensten in Nederland en biedt consumenten vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Voor zakelijke klanten verzorgt KPN spraak-, internet- en datadiensten, evenals volledig beheerde en uitbestede ICT-oplossingen. Zowel nationaal als internationaal levert KPN wholesalenetwerkdiensten aan derden, waaronder operators en serviceproviders. KPN's mobiele bedrijfsactiviteiten in Duitsland en België maken gebruik van een multibrand-strategie en bedienen verschillende klantsegmenten in zowel de zakelijke als de consumentenmarkt.

Per 30 juni 2007 bediende KPN in Nederland 5,8 miljoen klanten met een vaste telefoonaansluiting, 8,8 miljoen mobiele klanten, 2,5 miljoen internetters en 0,3 miljoen televisiekijkers. In Duitsland en België heeft KPN nog eens 16,1 miljoen mobiele klanten. Met 27.096 medewerkers (24.881 fte's) behaalde KPN in de eerste helft van 2007 een omzet van EUR 5,9 miljard en een EBITDA van EUR 2,5 miljard. KPN is in 1989 verzelfstandigd en is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt.