PvdA Rotterdam


Vandaag in de raad

Do 27 Sep 2007 - Redactie
Vandaag in de raad

In het actualiteitenuur heeft de gemeenteraad vandaag gesproken over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het tijdelijke Centraal Station, overlastgevende Polen en problemen rond inburgeringscursussen. De PvdA was ontevreden over de inzet van de wethouder als het gaat om de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het Centraal Station.

Bereikbaarheid en toegankelijkheid van het tijdelijke Centraal Station

PvdA-raadslid Birsel Gülmüs uitte haar zorgen over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van het tijdelijke Centraal Station en vroeg de wethouder om de situatie per direct te verbeteren. Andere partijen schaarden zich achter de zorgen van de PvdA. De wethouder vond echter dat het college geen invloed heeft op de situatie op en rond het station. Wethouder Harbers schoof de verantwoordelijk af op de NS en Pro-rail. De PvdA legt zich niet neer bij de antwoorden en zal het onderwerp in de commissie aan de orde stellen. Ook andere partijen vonden de reactie onbegrijpelijk en willen hier uitgebreider over spreken.

Overlastgevende Polen
De PvdA stelde de veel voorkomende overlast van Polen aan de orde. PvdA-raadslid Duco Hoogland wilde van het college weten hoe dit probleem zo snel mogelijk zal worden opgelost. Deze kwestie moet volgens de PvdA goed worden aangepakt omdat een vergelijkbare situatie zich in komende jaren ook met andere Oost-Europeanen kan voor doen. Andere partijen wilden graag weten hoe groot het probleem is en wat hieraan wordt gedaan. Wethouder Kriens gaf aan dat het probleem veel aandacht van het college heeft en dat er hard aan het probleem wordt gewerkt. Het college zit al bovenop de aanpak van overbewoning, illegaliteit e.d. Zij gaf aan dat de gemeenteraad binnenkort zal worden geïnformeerd over de omvang van de problemen en het college in november met maatregelen zal komen.

Problemen met inburgeringscursussen
PvdA-raadslid Peggy Wijntuin vroeg wethouder Kaya de problemen met inburgeringscursussen op te lossen. Het starten van cursussen blijft uit door trage procedures bij het Centraal Inburgeringsloket. Hierdoor worden enthousiaste mensen teleurgesteld en gedemotiveerd. De hele raad schaarde zich achter de mening dat er snel een einde moet komen aan de van-kastje-naar-de-muur-procedures. De wethouder erkende niet dat er problemen waren en wilde geen maatregelen nemen. Ook dit onderwerp willen verschillende partijen in de commissie bespreken.