Nederlands Vaccinatie Instituut


Mogelijk effectief vaccin tegen Multiple Sclerose

donderdag, 27 september 2007

Canadese onderzoekers hebben een vaccin ontwikkeld dat mogelijk de klachten van Multiple Sclerose (MS) patiënten kan verminderen. Het vaccin (BHT-3009) is het eerste DNA-vaccin tegen een auto-immuunziekte bij mensen.

Bij MS wordt de isolerende laag rondom zenuwvezels door ontregelde witte bloedcellen aangevallen. Beschadigingen in de isolerende myelinelaag leiden tot het niet of minder goed functioneren van een zenuwcel. De klachten (bijvoorbeeld slecht zien, spierzwakte, vermoeidheid) kunnen sterk verschillen van de ene tot de andere persoon.

Het DNA-vaccin zou mogelijk de klachten verminderen. Het vaccin kan de ziekte niet voorkomen maar is bedoeld om de klachten te verminderen. Het vaccin bestaat uit stukjes erfelijk materiaal die coderen voor eiwit dat voorkomt op de isolerende laag van de zenuwcellen. Nadat het vaccin is ingespoten in de spier komt er een afweerreactie op gang en uit studies blijkt dat uiteindelijk het aantal afweercellen gericht tegen de zenuwcellen omlaag gaat.

Dertig patiënten hebben het vaccin toegediend gekregen en het bleek bij hen geen nare bijwerkingen te veroorzaken. Ook zagen de onderzoekers al bij een aantal patiënten een afname van het aantal verkeerde afweercellen en een vermindering van beschadigingen in de hersenen.

Fase II van de klinische studie is inmiddels al van start gegaan waarbij 290 patiënten worden behandeld met het vaccin. De onderzoekers van het producerende bedrijf Bayhill Therapeutics in Californië en de universiteit van Montreal zijn optimistisch gestemd en zien ook mogelijkheden voor andere auto-immuun ziekten, zoals diabetes type I en reuma.

Bron: Archives of Neurology, 13 augustus 2007