Waterschap Noorderzijlvest



Uitbreiding en verbetering rioolwaterzuiveringsinstallatie Garmerwolde afgerond

Heropening op donderdag 27 september

De werkzaamheden aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Garmerwolde zijn afgerond. De meest opmerkelijke vernieuwing is de manier waarop stikstof en fosfaat uit het afvalwater worden verwijderd. Met behulp van een innovatief tweetraps slibzuivering ssysteem en een aparte deelstroominstallatie voor het biologisch zuiveren van de geconcentreerde stikstofstroom, wordt het afvalwater nu nog schoner. Het voldoet daarmee aan de Europese normen.

Op donderdag 27 september is de rwzi officieel heropend door de heer Arie Hoven, lid van het Dagelijks Bestuur van waterschap Noorderzijlvest. De officiële heropening was onderdeel van een korte rondleiding over het terrein.

Biologische zuivering met hoog rendement

Het eerste onderdeel van de uitbreiding van de zuivering was het dienstgebouw. Dit is in januari 2004 in gebruik genomen. De deelstroominstallatie voor de zuivering van de geconcentreerde stikstofstroom is in 2005 officieel geopend. De drie verschillende `zuiveringsstraten' zijn achtereenvolgens geoptimaliseerd, om de norm voor stikstof- en fosfaatverwijdering te realiseren. Alle maatregelen samen zorgen voor een hoger zuiveringsrendement en een lagere belasting van het milieu.

Energieleverende installatie

Het overtollige slib uit de bezinktanks wordt apart verwerkt tot slibkorrels die als brandstof kunnen worden gebruikt. Het biogas dat vrijkomt bij de slibgisting wordt omgezet in warmte en elektrische energie. Een deel van de stroom wordt gebruikt door de zuiveringsinstallatie, de rest gaat naar het elektriciteitsnet. Daarmee is de rwzi een energieproducerende installatie geworden.