Radboud Universiteit Nijmegen


Breinbericht - brein-computerinterfacing - anders leren - technieken

Eerste lustrum Nijmeegs herseninstituut F.C. Donderscentrum

Vrijdag 28 september viert het F.C. Donderscentrum, het instituut voor cognitief hersenonderzoek verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zijn eerste lustrum. De viering staat in het teken van de toekomst. Van 13.00 tot 21.30 uur is er een informatief programma voor jong en oud, met als speciale gast/entertainer de populaire `lama' Ruben Nicolai. Hij voelt op geheel eigen wijze de Nijmeegse neurowetenschappers aan de tand in een talkshow.

Het jubilerende instituut voor hersenonderzoek wil deze middag laten zien wat het in huis heeft, maar ook een blik werpen in de toekomst. Welke bijdrage leveren de neurowetenschappen aan de ontwikkeling van het onderwijs? Kunnen medici over een paar jaar aan de hand van uw hersenbeelden vertellen wat uw kansen zijn op het ontwikkelen van een hersenziekte? Kunnen neurowetenschappers bijdragen aan de ontwikkeling van Brain Computer Interfaces, zodat u met uw hersenen, zonder tussenkomst van ledematen, machines kunt aansturen? Neurowetenschappers prof. Guillen Fernandez, dr. Miranda van Turennout en dr. Peter Desain laten het publiek de nieuwste ontwikkelingen zien.

En verder:

* is er een expositie over de meest intrigerende breinfeiten
* zijn er presentaties in de verschillende labs, waaronder het babylab

* wordt er een live verbinding gemaakt met een van de meest geavanceerde hersenscanners in het eind augustus geopende onderzoekscentrum in Duisburg-Essen

* speelt Ton Sijbrands, de ex-wereldkampioen dammen en huidig wereldrecordhouder blindsimultaan dammen, een partij met een tegenstander in de Nijmeegse MRI-scanner

Ruben Nicolai van BNN-programma de Lama's is presentator van een aantal talkshows met neurowetenschappers en hij neemt de prijsuitreiking van een foto- en tekenwedstrijd onder middelbare scholieren voor zijn rekening. Nijmeegse scholieren hebben werkstukken gemaakt met als opdracht: kunst en het brein.

Rol van het brein
Het F.C. Donders Centre, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, verricht grensverleggend onderzoek naar de rol van het brein voor de menselijke cognitie. Het instituut heeft een leidende rol in onderzoek naar het brein in actie, met behulp van de allernieuwste neuroimagingtechnieken. De onderzoekers proberen te begrijpen hoe de miljarden neuronen en een veelvoud aan verbindingen daartussen onze reacties, waarnemingen, gedachten en gevoelens vormen en verwerken. Het grote raadsel is hoe het brein zonder centrale sturing zulke complexe processen tot stand brengt.

Baanbrekend onderzoek
Het F.C. Donderscentrum heeft zich de eerste vijf jaar van zijn bestaan bewezen met hoogwaardig en baanbrekend neurowetenschappelijk onderzoek. Dat blijkt enerzijds uit de regelmatige stroom publicaties in wetenschappelijke tijdschriften, anderzijds ook uit activiteiten voor een breed publiek, zoals publieksdebatten in Lux Nijmegen en Paradiso Amsterdam.
Neurowetenschapper Peter Hagoort kreeg in 2004 de Spinozaprijs, onder meer voor de manier waarop hij het F.C. Donders Centre in vijf jaar naar wereldfaam heeft geleid. Deze zomer werd Hagoort benoemd tot eredoctor van de Universiteit Glasgow.
Neurowetenschapper Pascal Fries (1972) doet onderzoek naar de menselijke waarneming, in het bijzonder de rol van de ritmische synchronisatie bij hersencellen. Hij ontving dit jaar de Bernard Katz Prijs, een internationale prijs voor jonge onderzoekers. Met name de kwaliteit van zijn wetenschappelijk werk en zijn grote productiviteit worden genoemd in de motivatie bij de toekenning van de prijs.

Lustrumviering F.C. Donderscentrum
Datum: vrijdag 28 september
Tijd: van 13.00 tot circa 21.30 uur
Plaats: F.C. Donderscentrum, Trigon Gebouw, Kapittelweg 29, Nijmegen
Website: http://www.ru.nl/fcdonders