Universiteit van Amsterdam

Officiële opening Academisch-Cultureel Centrum SPUI25

Op vrijdag 28 september om 17.00 uur vindt de officiële opening plaats van het nieuwe Academisch-culturele centrum SPUI25. SPUI25 is een podium dat een verbinding vormt tussen de academische cultuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de wereld van de culturele praktijk in de breedste zin. Als levend academisch-cultureel magazine onderscheidt het zich door zijn flexibiliteit en kleinschaligheid van andere podia in Amsterdam. Vooruitlopend op de officiële opening begon Spui25 in maart 2007 met tryout-bijeenkomsten.

Aan het openingsprogramma werken mee: Marita Mathijsen, voorzitter van het bestuur van Spui25 en hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de UvA, schrijfster Nelleke Noordervliet en Rens Bod, cognitiewetenschapper aan de UvA en hoogleraar Kunstmatige intelligentie aan de University of St. Andrews. Filosoof en dichter Maarten Doorman, aan de UvA verbonden als bijzonder hoogleraar Journalistieke kritiek van kunst en cultuur, houdt de openingslezing onder de titel Het verloren publiek. De verwetenschappelijking van de geesteswetenschappen dreigt hun legitieme positie te ondermijnen. Hoe kunnen de geesteswetenschappen hun zo belangrijke rol in de republiek der letteren blijven vervullen? En wat is tegenwoordig hun publiek? Aansluitend is er een feestelijke borrel.

Van 24 tot en met 30 september, in de openingsweek Tussen feit en fictie, biedt Spui25 iedere dag een activiteit. Vooraanstaande wetenschappers, schrijvers en critici nemen deel aan debatten en geven lezingen. Toegang is gratis. Zie www.SPUI25.nl voor programma en aanmelding.

Initiatiefnemers voor het centrum zijn de Universiteit van Amsterdam (Faculteit der Geesteswetenschappen) en de Amsterdamse Universiteits Vereniging (AUV), met als externe partners uitgeverij Amsterdam University Press (AUP), Athenaeum Boekhandel en weekblad Vrij Nederland.

Tijd en locatie officiële opening

Vrijdag 28 september, 17.00 uur

Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411, Amsterdam

Verwijzingen
www.SPUI25.nl