Museum Beelden aan Zee


PERSBERICHT

MUSEUM BEELDEN AAN ZEE

Ontmoetingsplaats van het onzichtbare. Beelden van Iris Le Rütte

28.09.2007 t/m 06.01.2008

In het najaar van 2007 is in museum Beelden aan Zee werk te zien van beeldend kunstenaar Iris Le Rütte. Geïnspireerd door kunsthistorische en literaire bronnen uit het verleden werkt zij aan een overwegend figuratief, nuchter dromerig en poëtisch oeuvre.

De akademie
Le Rütte (Eindhoven 1960) volgde tussen 1983 en 1987 haar opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, afdeling schilderkunst. Het leerproces aan de akademie kenmerkte zich in de jaren tachtig door het zoeken naar een eigen beeldtaal. Le Rütte verzoende zich juist met de verhalende verbeelding, de concepten die ten grondslag liggen aan haar beeldhouwkunst komen dan ook tot uitdrukking in herkenbare vormen, de mens- en dierfiguur in het bijzonder.

Ontmoetingsplaats van het onzichtbare
De eenvoudigste vormen uit de dagelijkse werkelijkheid zijn voor Le Rütte voldoende aanleiding om te verwerken in een sculptuur. Zij vestigt onze aandacht op de vergankelijkheid door een klokhuis, een eikenblad of de zaden van een boom deel te laten zijn van haar beelden. Het eikenblad wordt door een gouden hand omhoog gehouden en voorzien van een frase uit een gedicht. Het zaad van een boom wordt de vleugel van een gevleugeld figuurtje. Le Rütte maakt hetgeen voor ons al bijna onzichtbaar is geworden zichtbaar en geeft het een nieuwe betekenis. Le Rütte creëert ook bewust onzichtbare plekken in haar sculpturen. Met name in haar werk in de openbare ruimte combineert zij vorm en leegte. Zo deelde zij een giraf in tweeën, de onzichtbare plek die deel uitmaakt van de sculptuur geeft haar werk iets geheimzinnigs, geeft ons het gevoel dat er méér is dan hetgeen we met onze zintuigen kunnen ervaren. Inspiratie
Le Rütte laat zich inspireren door coryfeeën uit de beeldende kunst en literatuur. Bijvoorbeeld de klassieke schrijver Ovidius met zijn Metamorphosen, de realist Èdouard Manet (1832-1883) en de symbolistische dichter Rainer Maria Rilke (1875-1926). Hieruit haalt Le Rütte haar eigen essentie, soms in reactie op hetgeen vroegere kunstenaars uitbeeldden, maar ook in navolging hiervan, zoals de `boomvrouw', een fijnzinnig beeldhouwwerk waarbij we het proces aanschouwen van Daphne die verandert in een laurierboom. In de beelden van Le Rütte zien soms ook onszelf, de beelden houden ons letterlijk een spiegel voor. De brutale mademoiselle van Manet, bijvoorbeeld, uit zijn Déjeuner sur l'herbe (1863), verandert in een sexy haas met boa. Echter, deze kijkt ons niet brutaal aan, ze toont ons enkel wat de spiegel ons te zien geeft.


---

Kwetsbaar evenwicht
Overal in het werk van Iris Le Rütte zien we vrouwenbenen. Ze komen uit schelpen, uit een boomblad, steken uit het water omhoog of een paard krijgt een elegant been met een pump aan de hoef. Opvallend is dat benen bij Le Rütte zelden worden gebruikt om op te staan, ze zweven in de lucht. Benen zijn om op te staan en te lopen maar bij haar vormen ze de verbeelding van de menselijke kwetsbaarheid. Bronsgieters en technisch constructeurs hebben vaak moeite met het evenwicht van haar beelden en het evenwicht dat zij uiteindelijk bereiken is schijnbaar wankel.

Het werk van Le Rütte is vanaf 28 september te zien in de Zuidzaal van museum Beelden aan Zee. Kleine beelden, passend in een handpalm maar ook van monumentaal formaat vormen een afwisselende tentoonstelling. We zien een geheimzinnige wereld van dieren met vleugels, gevleugelde figuren, schelpen waar een Venus uit opwelt. Maar hoe fantastisch ook, het sculpturale oeuvre van Le Rütte wortelt in de werkelijkheid.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Iris Le Rütte, met bijdragen van Leo Vroman, Jan Teeuwisse, Maarten doorman, Tanja Karreman, Enno Neef, Marjoleine de Vos, Ad Zuiderent en Tom van Deel. Een uitgave van erven J. Bijleveld, Utrecht. Prijs: 29,90.

//////////////////////////////////////////////////////////////////// EP ////////////////////////////////////////////////////////////////////////

De pers wordt uitgenodigd voor de voorbezichtiging van de tentoonstelling op vrijdag 28 september a.s. van 11.00 ­ 17.00 uur. Voorts wordt de pers uitgenodigd de opening van de tentoonstelling bij te wonen, eveneens op 28 september a.s. om 17.30 uur.

Voor inhoudelijke toelichting: Emma van Proosdij, medewerker PR Tel. +31 (0)70 358 90 76
e-mail: vanproosdij@sculptuurinstituut.nl


---

MUSEUM BEELDEN AAN ZEE FACTSHEET

Adres: Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag-Scheveningen

T +31 (0)70 358 58 57
F +31 (0)70
W www.beeldenaanzee.nl
E info@beeldenaanzee.nl

Openingstijden: di. t/m zo. 11.00 - 17.00 uur

Tentoonstelling: Iris Le Rütte. Ontmoetingsplaats van het onzichtbare De tentoonstelling van beelden van Iris Le Rütte is vanaf 28 september te zien in de Zuidzaal van museum Beelden aan Zee. In grootte variëren de beelden van klein, getoond in vitrines, tot monumentaal groot. Werken voornamelijk in brons, waarin andere materialen zijn verwerkt.

Datum: 28.09.2007 t/m 06.01.2008

Catalogus: Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Iris Le Rütte, met bijdragen van Leo Vroman, Jan Teeuwisse, Maarten doorman, Tanja Karreman, Enno Neef, Marjoleine de Vos, Ad Zuiderent en Tom van Deel. Een uitgave van erven J. Bijleveld, Utrecht. Prijs: 29,90.

Toegangsprijzen: volwassenen 7,-- kinderen tot 5 jaar gratis kinderen van 5 tot 12 jaar 3,50 studenten/scholieren 3,50

Rondleidingen: Rondleidingen kunnen tenminste 14 dagen van te voren worden gereserveerd. Kosten: 35,-- voor groepen van maximaal 20 personen, exclusief entree.

wijzigingen voorbehouden


---