Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht 07 - 104

Nijmegen, september 2007

Vrijdag 28 september, 20.00 - 01.00 uur, LUX in Nijmegen

Buiten Bewustzijn: wetenschapsavond over de onbewuste mens

Vrijdagavond 28 september organiseren de Radboud Universiteit en LUX een Researchers Night waarin de onbewuste mens centraal staat. Van 20.00 tot 01.00 zal het publiek kennismaken met de nieuwste bevindingen in het hedendaagse sociaal psychologisch onderzoek. Met live psychologische tests, experimenten, debatten over de werking van reclame en het bestaan van de vrije wil, stoomcursussen huizen kopen, relatietherapie en zelfkennis, krijgt het publiek antwoord op de vraag "Hoe bewust zijn we eigenlijk?" Het onbewuste heeft het louter negatieve en duistere van de Freudiaanse betekenis als plek van driften die ons bestieren ingewisseld voor iets slims dat het van onze ratio overneemt op momenten dat het te complex wordt. Als je voor een belangrijke beslissing staat, heeft het niet zo veel zin om lang na te denken. Sterker nog: vaak nemen we onnadenkend betere beslissingen dan na welbewust de voors en tegens afwegen. 'Het belang van bewust denken en handelen wordt overschat', stelt Ap Dijksterhuis, hoogleraar Sociale psychologie aan de Radboud Universiteit. Dijksterhuis opent de avond met een experiment en geeft een stoomcursus beslissen. Collega Daniël Wigboldus, ook hoogleraar sociale psychologie, laat zien hoe hij in zijn virtual reality lab onderzoek doet naar stereotypen. Het publiek is ook zelf onderwerp van onderzoek. Aan het eind van de avond zal duidelijk zijn dat mensen seksistischer zijn of meer kampen met vooroordelen over allochtonen, dan ze zelf vermoedden .

Reclameverbod: effectief of betuttelend?

Obesitas onder jongeren is een groot probleem. Werken reclames overconsumptie bij kinderen in de hand waardoor een stringenter beleid noodzakelijk is? Of moeten juist reclames voor volwassenen verboden worden omdat zij niet meer gecorrigeerd worden zoals ze bij hun kinderen doen. Debat met Rick van Baaren (onderzoeker sociale psychologie), Philip den Ouden (directeur Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie FNLI) en Bart Jan Spruyt (publicist en secretaris Edmund Burke Stichting).

De vrije wil is een illusie - over de slijtage van het wereldbeeld van de bewuste mens

In filosofische kringen overheerst nog altijd de mening dat alleen bewust leven noodzakelijke voorwaarde is voor het goede leven. De vraag is of de inzichten in het moderne sociaal-psychologische onderzoek dit ondermijnen. Debat met Peter Hagoort (directeur F.C. Donderscentrum), Marc Slors, hoogleraar cognitiefilosofie en Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie.

Buiten Bewustzijn, over de onbewuste mens
Wetenschapsavond georganiseerd door LUX en Radboud Universiteit Nijmegen, met name de onderzoekers van de afdeling Sociale psychologie, Behavioural Science Institute.

Met Ap Dijksterhuis, Daniël Wigboldus en Roos Vonk (allen hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit), Bart Jan Spruyt (publicist en secretaris Edmund Burkestichting), Philip den Ouden, (directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie), Paul Gelderloos (CEO Scarlet en TM-deskundige), Marc Slors, (hoogleraar cognitiefilosofie Radboud Universiteit) en Peter Hagoort (directeur van het FC Donders Centre for Cognitive Neuro-imaging van de Radboud Universiteit Nijmegen).

Vrijdag 28 september 2007, aanvang 20.00 uur, LUX Nijmegen, Mariënburg 38-39, Nijmegen. Entree 5 euro. Toegangskaarten verkrijgbaar bij de kassa van LUX. Reserveren: tel. 0900 - 5894636.

Ap Dijksterhuis is auteur van het in oktober verschijnende boek Het slimme onbewuste. Zie ook http://www.ru.nl/wetenschapsagenda/editie_2_05_09_07/nieuws/vm/jaargang_twee/bewust_beslissen_is/

Noot voor de pers:

Informatie: Wetenschapsredactie Radboud Universiteit Nijmegen, tel. 024 - 361 6000

Zie ook www.ru.nl/onderzoek en blijf op de hoogte via www.ru.nl/wetenschapsagenda