UMC Utrecht


Moeheid meisjes door psychische klachten

Meisjes tussen de 12 en de 18 jaar met angstige en depressieve symptomen worden vaker vermoeid dan leeftijdsgenoten. Deze groep vertoont bovendien immunologische afwijkingen. Dat concludeert psycholoog Maike ter Wolbeek in haar promotieonderzoek dat ze uitvoerde aan het UMC Utrecht.

In het onderzoek van Ter Wolbeek zijn ruim 1700 meisjes en evenveel jongens van zes scholen opgenomen. Ruim twintig procent van de meisjes en zes procent van jongens van deze groep blijkt ernstig vermoeid te zijn, in eenderde tot de helft van de gevallen al drie maanden of langer. Vermoeidheid blijkt verrassend genoeg niet sterk samen te hangen met levensstijl, maar wel met psychische klachten. Vermoeide meisjes hebben meer negatieve dingen meegemaakt dan normale leeftijdsgenoten, bijvoorbeeld gescheiden ouders of een overleden grootouder. Ter Wolbeek stelde vermoeidheid vast door het afnemen van een vragenlijst, die naast het subjectieve gevoel van moeheid ook afgenomen motivatie, activiteit en concentratie registreert.

Vermoeide meisjes, die ook klachten van somberheid en angst hebben, vertonen een afwijkend immunologisch profiel. De balans tussen twee signaalstoffen (cytokines) is verstoord. Deze afwijking werd ook gevonden bij een groep meisjes met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Verder blijkt bij een kleine groep meisjes, die langer dan een jaar vermoeid zijn, de communicatie tussen het immuunsysteem en de stresshormoonproductie (via de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) verstoord te zijn.

Uit vervolgonderzoek moet blijken of langdurige vermoeidheid op jonge leeftijd zou kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van CVS, aldus Ter Wolbeek. CVS komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, net als adolescente vermoeidheid. Daarnaast kampen vrouwen vaker met psychische en emotionele problemen, waarvan Ter Wolbeek dus laat zien dat ze samenhangen met vermoeidheid.

Ter Wolbeek promoveert op 28 september aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Brigitte Lobée en Ilse van Wijck, tel. 030 250 8580 / 6371

dinsdag 25 september 2007