Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geowetenschappen

24 september 2007

Gevolgen voor woningmarkt 25 jaar na Lekkerkerk voor het eerst onderzocht

Angst voor bodemverontreiniging kost Nederland jaarlijks tientallen miljoenen

Eigenaars en kopers van woningen op verontreinigde grond zijn banger voor hun portemonnee dan voor hun gezondheid of die van hun kinderen. Daar hebben ze alle reden toe. De gevolgen van bodemverontreiniging voor de woningmarkt kost Nederland jaarlijks vele tientallen miljoenen euro's door waardevermindering en onverkoopbaarheid van woningen. De oorzaak hiervan zit hem vooral in de beleving van burgers. Angst door media-aandacht en vertrouwen in de overheid spelen daarbij een cruciale rol. Dit concludeert geowetenschapper Bas van de Griendt in zijn proefschrift 'Grond voor zorg. Stof tot nadenken'. Van de Griendt promoveert op 28 september aan de Universiteit Utrecht.

Sinds de affaire Lekkerkerk in 1980, waarbij een woonwijk gebouwd was op chemisch afval, is Nederland zich bewust van zijn vervuilde bodem. Voor de woningmarkt zijn de gevolgen van bodemverontreiniging niet alleen afhankelijk van de aard, concentraties en omvang van een verontreiniging en de gevaren die een vervuiling met zich meebrengt voor de (volks)gezondheid. Van veel grotere invloed is de beleving van deze risico's door de burger.

Beleving door burger

De beleving door eigenaars en kopers van woningen is vooral afhankelijk van het vertrouwen in de voor onderzoek en sanering verantwoordelijke overheid: Rijk, provincie én gemeente. Bovendien speelt berichtgeving in de media een belangrijke rol. Overheid en media samen bepalen in belangrijke mate de belevingsagenda van burgers en de wijze waarop zij denken over bodemverontreiniging. Een goede informatievoorziening is daarbij belangrijk.

Effect op woningprijs

De grootte van effecten als waardevermindering en onverkoopbaarheid van woningen valt niet los te zien van gebruikelijke vraag- en aanbodfactoren en prijsontwikkelingen op de woningmarkt. Zij kunnen de effecten versterken of afzwakken. Van door huizeneigenaars vaak gevreesde blijvend lage woningprijzen door bodemvervuiling is geen sprake.

Wonen op verontreinigde grond

Ofschoon niet meer dan 8% van de Nederlanders zijn leefsituatie associeert met wonen op verontreinigde grond, woont of werkt 30 tot 40% van de Nederlandse bevolking op of nabij een locatie waarbij er vermoedelijk sprake is van ernstige bodemverontreiniging. Meer dan de helft van de eigenaars en kopers van woningen die geconfronteerd worden met bodemverontreiniging is hiervoor erg bezorgd. Dat betreft niet alleen bezorgdheid over hun gezondheid of die van hun kinderen, maar vooral over hun portemonnee. Burgers zijn bang voor de waardevermindering en onverkoopbaarheid van hun woning. Dit probleem is vanaf het begin van de saneringsoperatie in Nederland onderkend, maar werd tot nog toe nooit eerder onderzocht.

Promotie

Bas van de Griendt promoveert op 28 september 2007 om 16.15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Proefschrift: Grond voor zorg. Stof tot nadenken.

Meer informatie

Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3550, perscommunicatie@uu.nl.