Universiteit Utrecht

Internationaal te weinig erkenning voor slachtoffers mensenrechtenschendingen

'Mister Human Rights' Theo van Boven houdt SIM-lezing

Slachtoffers van ernstige en massale mensenrechtenschendingen hebben recht op 'reparatie', zoals schadeloosstelling en genoegdoening. Daarvoor is erkenning nodig van wat zich in het verleden heeft afgespeeld en van het toegebrachte leed, naast garanties om een herhaling te voorkomen. Deze en andere aanbevelingen doet de mensenrechtenexpert Theo van Boven in zijn publiekslezing op 28 september aan het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM), getiteld 'Reparative justice - Focus on victims'.

De rechten van slachtoffers van ernstige mensenrechtenschendingen hebben de afgelopen decennia in een aantal landen en binnen de internationale rechtsontwikkeling in toenemende mate erkenning gekregen. Toch is de wereldwijde juridische basis van het recht op reparatie nog steeds uiterst wankel, constateert Van Boven.

Erkenning en garanties

Volgens Van Boven zijn er wel degelijk manieren denkbaar om recht te doen aan slachtoffers. Van Boven: 'Mogelijkheden zijn herstel van rechten en eigendommen, zoals werk en onroerend goed, maar ook bijvoorbeeld kiesrecht (restitutie), schadevergoeding voor moreel en materieel onrecht (compensatie), rehabilitatie en andere meer symbolische daden van genoegdoening (satisfactie). Erkenning door de overheid, de rechterlijke macht en de media voor wat er geschied is en voor het toegebrachte leed moet daarbij altijd voorop staan. Heel belangrijk zijn garanties om herhaling van het onrecht te voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn herziening van de wetgeving en versterking van een onafhankelijke rechterlijke macht.'

Publiekslezingen
Het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van de Universiteit Utrecht probeert mensenrechten voor een breed publiek toegankelijk te maken. In de aanloop naar de oprichting van een Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens worden er publieke lezingen georganiseerd over actuele thema's op het terrein van mensenrechten. Zo vond er onlangs in samenwerking met Amnesty International de eerste 'Munir-lezing' plaats ter nagedachtenis van de in 2004 vermoorde Indonesische mensenrechtenactivist Munir Said Talib.

Theo van Boven

Theo van Boven (1934) zette zich jarenlang in voor de bescherming van de rechten van de mens, voor talloze internationale mensenrechtenorganisaties. Zo was hij tussen 2001 en 2004 speciale VN-rapporteur voor martelingen en was hij directeur van het mensenrechtencentrum van de Verenigde Naties in Genève. Aan deze en andere verdiensten dankt hij de bijnaam 'Mister Humans Rights'.

SIM-lezing 2007

De lezing 'Reparative justice - focus on victims' vindt op 28 september om 16.00 uur plaats in de Kanunnikenzaal, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Toegang voor publiek is gratis, aanmelden kan via sim@law.uu.nl.

Journalisten die de lezing willen bijwonen of geïnteresseerd zijn in een interview met prof. Van Boven kunnen via onderstaande personen contact opnemen.



Universiteit Utrecht