Ingezonden persbericht


Bijzonder project in Streekmuseum Helden
'Het Limburgse platteland verandert'

Venlo, 20 september 2007. Op vrijdag 28 september om 15.00 uur opent in Streekmuseum "De Moennik" in Helden de tentoonstelling "Wat achterblijft: de blik vooruit". De tentoonstelling is geen gewone expositie maar een multimediale installatie waarin verleden en toekomst verbonden zijn met hier en nu. En dat is niet het enige bijzondere. De installatie is niet gemaakt door een conservator maar door een theatermaker. Woody Richardson Laurens, verbonden aan de Toneelacademie Maastricht, tekent voor het ontwerp en de bouw.

Hij doet dat voor het project Boerenerfgoed, een initiatief van het Limburgs Museum, het Huis voor de Kunsten Limburg en de Toneelacademie Maastricht in samenwerking met Streekmuseum de Moennik in Helden, Streekmuseum de Locht in Melderslo en het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-eind. Boerenerfgoed probeert persoonlijke verhalen van betrokkenen bij de Reconstructie (de herinrichting van het Limburgse platteland) op te roepen en toegankelijk te maken door theater, tentoonstellingen, onderwijspakketten en de website www.boerenerfgoed.nl

"Wat achterblijft" biedt de bezoekers een beeld van de economische en culturele veranderingen op het platteland. Men kan niet alleen beleven hoe de agrarische bedrijvigheid zich ontwikkelde maar ook kennis nemen van het achterliggende gedachtegoed en kennismaken met de betrokkenen. Videobeelden, geluid en documenten over de Reconstructie vertellen het verhaal van verandering op het platteland. De tentoonstelling wordt gecomplementeerd met voorwerpen uit de vaste collectie die in een ander daglicht worden geplaatst en met de verhalen van zes grote agrarische ondernemingen uit Helden. Voor iedere bezoeker die naar aanleiding van de tentoonstelling zijn verhaal wil vertellen staat het Boerenbiechthok gereed.

De boerenerfgoedtentoonstelling is tot eind oktober te bezichtigen, op woensdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur en voor groepen op afspraak in Streekmuseum de Moennik, Ruijsstraat 90 in Helden.