Stuurgroep Islam en Burgerschap

28 september 2007
VUMC-symposium: De wereld in huis
Evenement: lezingen en workshops over de diversiteit binnen het VUMC Locatie: VUMC te Amsterdam Tijd: 09.00-16.15 uur Toegang: via aanmelding

Het VU medisch centrum heeft de wereld in huis: de wereld aan nationaliteiten, culturen en religies. Dat geldt voor patiënten, maar ook voor medewerkers. Al die verschillen kunnen een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorg. Elke nationaliteit en cultuur heeft immers geheel eigen kenmerken aan kwaliteit. Toch is in het VUmc de Nederlandse cultuur dominant. Die is immers in de meerderheid en medewerkers van andere nationaliteit en cultuur passen zich aan. Dat is niet alleen zo in het VUmc, het geldt eigenlijk voor alle ziekenhuizen in Nederland.

De dienst pastoraat en geestelijke verzorging (PGV) heeft in een onderzoek opgespoord door welke kleine projecten de kwaliteit van de zorg verbeterd kan worden. Daarom heeft de Raad van Bestuur besloten om in het ziekenhuis op zoek te gaan naar nog niet aangeboorde mogelijkheden. Waarom komt in onze opleidingen niet aan de orde hoe moslims of hindoes en Nederlanders elkaar kunnen begrijpen? Waarom zijn onze maaltijden nog zo 'hollands' en komt de keuken rond de Middellandse zee of uit Azië weinig aan bod? En kunnen we ethische vraagstukken nog steeds alleen met een Nederlandse bril bekijken?

De dienst PGV gaat in de komende jaren, samen met andere diensten en afdelingen, op onderzoek naar de onverwachte mogelijkheden van de diverse culturen in de zorg. We willen nu en in de toekomst met u delen hoe de VUmc medewerkers die mogelijkheden hebben benut: wat blijkt een onverwacht groot succes en waar liggen de moeilijkheden. De start vindt plaats met het symposium 'De wereld in huis' op 28 september 2007.
In het ochtendprogramma schetsen we wat ons voor ogen staat: visie en programma voor de komende jaren. Wij zijn zeer geïnteresseerd in uw reactie en uw praktische oplossingen. In de pauzes en in de workshops horen wij die graag van u.

Zie hier meer info over de aanmelding en programma