Waterschap Rivierenland

Restauratie Hoge Sluis op landgoed Mariënwaerdt voltooid

Na herstelwerkzaamheden van ruim een jaar is de restauratie van de Hoge Sluis op landgoed Mariënwaerdt in Beesd voltooid. De, uit de 19e eeuw daterende, bakstenen uitwateringssluis was lange tijd verwaarloosd maar is nu ingrijpend gerenoveerd, mede door leerling-metselaars. Hiermee is een uitzonderlijk stukje historie aan de vergetelheid onttrokken.

Op vrijdag 28 september wordt de gerestaureerde Hoge Sluis officieel opgeleverd. De officiële openingshandeling vindt plaats door de heren Van Doorn, wethouder van de gemeente Geldermalsen, Baron van Verschuer, eigenaar van de heerlijkheid Mariënwaerdt, en Van Herwaarden, heemraad bij waterschap Rivierland.

Behoud

De Hoge Sluis bevindt zich in de buurt van de Appeldijk nabij de aansluiting met de Kloostersteeg op het landgoed Mariënwaerdt. De sluis maakt deel uit van de waterkering aan de noordzijde van de Linge en is een onderdeel van het afwateringsstelsel van het achterliggende Mariënwaerdtse Lage Veld. De gronddruk en de toegenomen verkeersbelasting hebben, in combinatie met de ouderdom, in de loop van de jaren veel geëist van de sluis. Afbreken en vervangen door een nieuwe sluis is geen optie geweest, want Waterschap Rivierenland streeft ernaar dit soort monumenten, enig in hun soort, te behouden in plaats van te vernieuwen. Dit is ook het beleid van de Monumentenzorg.

Leerlingen

Het opmerkelijke aan de restauratie is dat het, deels, is uitgevoerd door eerste- en tweedejaars scholieren. Onder leiding van een leermeester herstelden leerlingen van de Stichting Regionale Vakopleiding Bouwbedrijven Rivierengebied (ReVaBo) uit Geldermalsen, de ingestorte muren en het voegwerk van de sluis. Door de restauratie leerden zij omgaan met authentieke materialen en technieken. De constructie blijft hierdoor authentiek en voldoet aan de eisen die de monumentenwet stelt. Een nieuwe houten waterkerende deur in het midden van de sluis, voltooide de restauratie.

Subsidie

Omdat het project deels is uitgevoerd door leerlingen uit het middelbaar beroepsonderwijs, kwam de restauratie in aanmerking voor subsidie. Van de totale herstelkosten, EUR 175.000, subsidieerde het Rijk de helft. Het restant is opgebracht door Waterschap Rivierenland en Heerlijkheid Mariënwaerdt. De gemeente Geldermalsen draagt zorg voor een nieuwe wegverharding en hekwerken op de sluis.