Ingezonden persbericht


Nieuw kabinetsbeleid standaarden krijgt maatschappelijke steun Veel animo voor Benelux-vereniging rondom Open Document Format

Amsterdam/Den Haag, 28 september 2007

Op 17 september 2007 lanceerde staatssecretaris Heemskerk een vooruitstrevend actieplan rondom open standaarden waarin alle Rijksdiensten vanaf april 2008 het Open Document Format (ODF) moeten ondersteunen. Per 1 januari 2009 moet ook de rest van alle overheden over zijn. Open Document Format (ODF) is een internationale open standaardenfamilie die de opvolger is van veelgebruikte bedrijfsspecifieke documentformaten als .doc, .wpd, .xls en .rtf. ODF is geen software, maar een universele manier van informatie opslaan en verwerken die specifieke toepassingen en leveranciers overstijgt. Dat komt de marktwerking en innovatie sterk ten goede.

Vanuit de samenleving krijgt het kabinet vanaf volgende maand steun van een nieuwe breed opgezette vereniging die erop is gericht om de sterk groeiende belangstelling en activiteiten rondom ODF in ons land een centraal organisatorisch thuis te bieden. De nieuwe organisatie - nl.OpenDocSociety.org - wil zich richten op het bij elkaar brengen en verspreiden van kennis rondom alle facetten die te maken hebben met dit bestandsformaat en de toepassingen erom heen. Dat stimuleert innovatie en zal onze internationale positie versterken waar het openheid en duurzaamheid van informatie, softwareontwikkeling en aan ODF gerelateerde diensten betreft.

De vereniging is bedoeld voor iedereen in het Nederlandse taalgebied die geĂŻnteresseerd is in Open Document Format of die er beroepshalve of uit interesse mee te maken krijgt. Het initiatief van een groep prominente figuren uit het maatschappelijk veld, bedrijfsleven, overheid, onderwijs en onderzoek heeft al bij voorbaat de steun weten te verwerven van enkele tientallen zeer diverse partijen - zoals Cap Gemini, Internet Society, Holland Open, Bull, SGML/XML User Group Nederland, Novell, IBM, Ubuntu, SUN, Stichting NLnet, stichting Accessibility, Rednose, Waag Society, OpenOffice.org, O3spaces, het SELF-project en diverse onderwijsinstellingen.

De oprichtingsvergadering zal plaatsvinden op 23 oktober 2007 in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Lidmaatschap van de vereniging staat open voor iedereen die aan de doelstellingen een bijdrage kan leveren, men kan zich ook kostenloos als sympathisant laten registreren.

***