Scholieren moeten maximaal 80 uur als vrijwilliger aan de slag

vrijdag 28 september 2007

Middelbare scholieren moeten in hun schoolcarrière 60 tot 80 uur maatschappelijke stage lopen. Dat zei Aafke Hoek van het ministerie van OCW gisteren in Groningen.

In oktober maakt het ministerie het exacte aantal uren bekend dat de jongeren aan vrijwilligerswerk moeten besteden. Van de duur van drie maanden maatschappelijk stage, waarvan het afgelopen voorjaar nog sprake van was, is in ieder geval geen sprake meer.

In 2011 moeten leerlingen van alle scholen voor het voortgezet onderwijs - van het praktijkonderwijs van vmbo-scholen tot en met het vwo - gedurende de tijd dat ze op school zitten vrijwilligerswerk doen. Dat betekent dat alle scholen dit jaar al moeten beginnen met maatschappelijke stages. In 2011 moeten bijna vier miljoen leerlingen maatschappelijke stages lopen in de zorg, bij natuurorganisaties, buurt- of sportverenigingen.

Dit jaar trekt het ministerie 13 miljoen euro uit voor de financiering. In 2011 is dat 100 miljoen euro. Scholen die voor de organisatie van de stages een beroep willen doen op die gelden (18.000 euro per school) moeten er snel bij zijn. De aanvragen moeten binnen veertien dagen zijn ingediend.

Op vrijwillige basis organiseert een aantal scholen al enige tijd maatschappelijke stages. Daaronder zijn relatief veel BredeScholen voor voortgezet onderwijs, die vaak al samenwerken met zorginstellingen of het welzijnswerk. Dit jaar gaat het om meer dan 50.000 maatschappelijke stagiaires.