Gemeente IJsselstein


Burgers eerder en beter betrekken bij de besluitvorming

Datum: vrijdag 28 september 2007
Gemeenteraad stemt in met nieuwe manier van vergaderen

De gemeenteraad van IJsselstein gaat op een nieuwe manier vergaderen. Dat heeft de raad op 27 september besloten.
In eerste instantie wordt het aantal commissies teruggebracht van vijf naar drie. Vanaf 1 januari 2008 kunnen bewoners en organisaties tijdens `ronde tafelgesprekken' en `opiniekamers' in een eerder stadium hun mening geven over een voorstel of plan. De komende maanden wordt alvast geoefend met de nieuwe vergaderstructuur. Griffier Hans Kleene: "We gaan nu echt concreet aan de slag met de bestuurlijke vernieuwing in IJsselstein. Ik nodig bewoners en instellingen van harte uit om mee te doen en mee te praten over onderwerpen die zij belangrijk vinden voor onze stad".
Wat verandert er met ingang van 1 oktober 2007
Het aantal commissies wordt alvast teruggebracht van vijf naar drie:
1. commissie Bestuur (Bestuur & Veiligheid en Middelen)
2. commissie Ruimte (Ruimtelijke & Economische Ontwikkelingen, Woon/ leefomgeving & Mobiliteit)

3. commissie Samenleving (Welzijn & Onderwijs). Er wordt geoefend met de nieuwe vergaderstructuur, door deze werkwijze (informeel) alvast te introduceren en belanghebbende partijen en personen uit te nodigen voor de commissievergaderingen. Wat verandert er per 1 januari 2008
De besluiten van de gemeenteraad worden in drie fasen genomen: o In de eerste fase gaat het om beeldvorming. Hiervoor worden ronde tafelgesprekken gehouden. Gemeentebestuurders kunnen over de agendapunten informatie inwinnen bij lokale politici, geĂŻnteresseerde bewoners of organisaties, belanghebbenden, deskundigen en ambtenaren. o De tweede fase is bedoeld als meningsvorming. In de zogenoemde opiniekamers gaan commissieleden met elkaar in discussie om zich een mening te vormen. Hieraan kunnen ook weer lokale politici, bewoners en organisaties, belanghebbenden, deskundigen en ambtenaren meedoen. o In de derde fase wordt over het onderwerp een besluit genomen door de gemeenteraad. In die bijeenkomst kan ook spontaan besloten worden een verkennend debat te voeren of kunnen raadsleden andere initiatieven ondernemen om een onderwerp te bespreken.