100.000 euro aan slachtoffers overstromingen Afrika

28/09/2007 10:19


>
ICCO



ICCO & Kerk in Actie hebben 100.000 euro vrijgemaakt voor noodhulp aan de slachtoffers van de overstromingen in Afrika. Jack van Ham, algemeen directeur van ICCO, is in het overstromingsgebied in Uganda, waar honderdduizenden mensen hun huis en oogst hebben verloren.

'Dit gebied werd jarenlang geteisterd door oorlog. Mensen leefden tot voor kort in vluchtelingenkampen en zijn pas net teruggekeerd naar hun vroegere woonplaatsen. Zij hebben kortom een enorme moeilijke tijd moeten doorstaan. Dat hen deze ramp juist hén treft, maakt het extra dramatisch', vertelt Van Ham, die vandaag met de slachtoffers in Amuria in het noordoosten van Uganda sprak.

Aanhoudende regens sinds juli hebben in verschillende gebieden in Afrika overstromingen veroorzaakt. Met name Uganda en Ghana zijn zwaar getroffen. Honderdduizenden mensen zijn dakloos en oogsten zijn verwoest. Van Ham: 'De meeste mensen hier leven in lemen hutten. Deze zijn niet bestand tegen de enorme regens. Ook de akkers zijn zo nat geworden, dat alle oogst is mislukt.'

Hulpverleners vrezen de uitbraak van ziektes. In Ghana zijn de eerste gevallen van cholera, dysenterie en diarree geconstateerd. In Uganda is malaria op dit moment een groot gevaar. 'Het water trekt muggen aan. Het aantal gevallen van malaria is in dit gebied verdubbeld. Latrines zijn niet meer te gebruiken, waardoor mensen hun behoefte buiten moeten doen, en daarmee de kans op uitbraak van cholera toeneemt', aldus Van Ham.

Met het geld steunen ICCO & Kerk in Actie lokale partnerorganisaties in Ghana bij het verstrekken van voedselhulp de komende maanden, totdat er een nieuwe oogst is. In Uganda dragen ICCO & Kerk in Actie bij aan het verstrekken van onder andere muskietennetten, dekens en jerrycans en aan nieuwe zaaigoederen.

ICCO & Kerk in Actie roepen hun achterban op om een bijdrage te leveren aan het noodhulpfonds via Giro 456, Kerk in Actie te Utrecht o.v.v. noodhulp.

ICCO & Kerk in Actie hebben in Nederland een gezamenlijk noodhulpprogramma. Daarbij verlenen zij niet alleen steun na een ramp, maar werken zij ook samen met mensen in ontwikkelingslanden aan het verkleinen van risico's van rampen, door hen voor te bereiden op rampen en door bijvoorbeeld het aanleggen van voedselvoorraden. Zij maken deel uit van het wereldwijde netwerk van kerken en kerkelijke organisaties, Action by Churches Together International (ACT).