Gemeente Urk

Financieel perspectief Urk sterk verbeterd

Veel extra geld beschikbaar gesteld voor beheerplannen - De gemeente Urk is erin geslaagd om een sluitende begroting in meerjarenperspectief op te stellen. Er wordt ruim 4 ton extra beschikbaar gesteld voor het beheer van de openbare ruimte (wegen, openbare verlichting, groen e.d.). Ook is er extra aandacht voor het jeugdbeleid en economie en visserij. Voor het oplossen van het probleem van de verzakkingen wordt een plan van aanpak gemaakt.

Met deze begroting heeft de gemeente Urk een belangrijke stap gezet in het oplossen van de financiële problemen. De verbetering van het financiële perspectief is mede mogelijk gemaakt dankzij een positieve bijstelling van de uitkering uit het gemeentefonds. Dit betekent dat er extra geld beschikbaar komt. Daarnaast zijn er tal van maatregelen getroffen om de efficiency en de doeltreffendheid te vergroten. Zo wil de gemeente geld besparen door middel van centrale inkoop. Daarnaast levert het grondbedrijf in de toekomst beduidend meer op dat tot nu toe het geval was. Dit is het gevolg van het nieuwe beleid dat de gemeenteraad onlangs heeft vastgesteld. Om een tegenvaller op het terrein van o.a. de WMO (vervallen suppletie uitkering gemeentefonds) op te kunnen vangen, is besloten om met ingang van 2010 de OZB met een gering percentage (2,5%) extra te verhogen. Ook is het mogelijk om extra middelen aan de budgetten voor jeugdbeleid en beheer openbare ruimte toe te voegen. Verder wil het college continuïteit in de bedrijfsvoering om zo de dienstverlening naar de burger te waarborgen.

Omdat de beheerplannen een speerpunt vormen bij het preventief toezicht door de provincie Flevoland is hier extra naar gekeken. Besloten is structureel EUR 418.000 extra beschikbaar te stellen voor deze plannen. Ook de besparingen als gevolg van de centrale inkoop worden voor het beheer ingezet. Daarmee is het financiële kader voor de beheerplannen vastgesteld. De (concept) beheerplannen worden in 2008 herijkt op de nieuwe budgetten. Daarmee heeft de gemeente Urk het probleem van het reguliere beheer nagenoeg opgelost.

Wat resteert zijn de problemen die voortvloeien uit de grondstructuur op Urk. Het college maakt hiervoor een plan van aanpak. De gemeente Urk maakt daarbij gebruik van de ervaringen van de werkgroep Slappe Bodem, waar o.a. de gemeente Boskoop deel van uitmaakt. Uiteindelijk wil de gemeente Urk dit probleem samen met de provincie en het rijk oplossen.

Op maatschappelijk terrein wil de gemeente Urk extra investeren in het jeugdbeleid. De gemeentelijke regiefunctie moet vorm en inhoud krijgen. Ook wil de gemeente zich inzetten om de voorzieningen voor mensen met een handicap (WMO) op peil te houden.

Op het gebied van economie en visserij wordt stevig ingezet op uitvoering van de Nota economische zaken en versterking van de visserijsector.

Burgemeester Kroon biedt de begroting op 27 september 2007 aan de gemeenteraad aan. De begroting wordt behandeld in de vergadering van de raad van 25 oktober a.s.


* Persbericht 07.055 Financieel perspectief Urk sterk verbeterd.doc (56 KB)