FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten bezorgd over uitverkoop van productiebedrijven DSM

FNV Bondgenoten maakt zich grote zorgen over de effecten van de bijgestelde meerjarenvisie (Vision 2010) die DSM vanochtend heeft gepresenteerd. De bond is niet te spreken over de aangekondigde verkoop van twee fabrieken en is bang dat die voor grote onrust onder werknemers gaat zorgen.

Henk van Rees, bestuurder van FNV Bondgenoten: "Terecht is er grote aandacht voor innovatie en research en ontwikkeling, maar de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur, Feike Sijpesma, slaat door. Hier is niet alleen sprake van `nieuwe bezems vegen schoon', maar van een grote opruiming en uitverkoop, vooral van de productieactiviteiten in Limburg en Nederland. De aandeelhouders worden vandaag weer in de watten gelegd, die krijgen er 20% dividend bij. Het zoet is dus weer voor de aandeelhouders en het zuur voor de werknemers".

De anti-infectives-activiteit in Delft en Agro kunstmest in Limburg stonden al in de etalage. Nu komen daar de fabrieken van Melamine Elastomeren in Limburg en Special Products in Rotterdam bij. Van Rees: "Maar liefst 800 werknemers worden vandaag in de etalage gezet. Met name op Chemelot, de grootste productiesite van DSM in Limburg, komt dit hard aan. Na de grote reorganisatie van de afgelopen jaren, die honderden banen gekocht heeft, was er eindelijk wat rust gekomen. Tot vandaag. Nu is er opnieuw grote onzekerheid".

De bond maakt zich, behalve over de uitverkoopplannen, ook grote zorgen over de impact hiervan over DSM Limburg in zijn geheel en eist een nieuw werkgelegenheidspact. "Wij hebben in 2004 een werkgelegenheidsconvenant afgesloten met DSM. Ze hebben toen toegezegd tot eind tot 2007 40 miljoen te investeren in Chemelot", zegt Van Rees. "Nu DSM zich qua productie steeds meer terugtrekt uit Limburg, ben ik er knap ongerust op of DSM nog wel voldoende committent zal blijven houden met Limburg en de site en of ze daarin blijven investeren. Limburg is de bakermat van DSM en dat schept verplichtingen, ook voor de toekomst".

---