FNV Bondgenoten

Demonstraties en stakingsacties op stapel tegen flitsontslag

Het kabinet is gewaarschuwd: als de versoepeling van het ontslagrecht doorgaat, legt FNV Bondgenoten het land plat. De vakbond heeft grootschalige demonstraties aangekondigd voor november. Als die niets uithalen, volgen massale stakingen.
Campagneleider Andries van den Berg van `Flitsontslag? Exit!' heeft dat donderdagmiddag laten weten namens de bond. "De mensen eisen acties van ons", zegt hij. De bond is deze week op bezoek geweest in meer dan duizend bedrijven in het hele land.

Zeker 100.000 pamfletten tegen het flitsontslag zijn uitgedeeld en mensen van FNV Bondgenoten hebben gesproken met tienduizenden werknemers. "Ze zijn laaiend", aldus Van den Berg. "De achterban wil dat wij in het geweer komen als de plannen doorgaan."

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA) wil het ontslagrecht versoepelen. Dat betekent dat werkgevers hun mensen sneller, goedkoper en zonder opgaaf van reden kunnen ontslaan. De toetsing vooraf door de kantonrechter verdwijnt. Volgens Van den Berg is de werknemer zo "vogelvrij".

---