Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 27 september 2007 PO/KO/07-37818 27 juni 2007 07-OCW-B-43

Onderwerp
reactie op onderzoek "Samenstelling
schoolbesturen en Raden van Toezicht 2007"

Hierbij doe ik u mijn reactie toekomen op het onderzoeksrapport van Regioplan: "samenstelling schoolbesturen en Raden van Toezicht 2007".

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Eutonosproject, een deelproject van het project Full Color. Dit door OCW gesubsidieerde project loopt sinds 1999 en heeft tot doel de instroom en het rendement van allochtone studenten op de lerarenopleidingen te bevorderen. Binnen het project Full Color wordt aandacht besteed aan de positie van allochtoon personeel op de onderwijsarbeidsmarkt. Als deelproject beoogt Eutonos het aanbod van allochtone schoolbestuurders uit te breiden.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal vrouwelijke bestuurders in het onderwijs is afgenomen en dat het aantal allochtone bestuurders is gestabiliseerd ten opzichte van een vorig onderzoek uit 2003. Ik betreur deze ontwikkeling, die tevens in andere maatschappelijke sectoren zichtbaar is. De emancipatie van vrouwen en etnische minderheden is geen exclusief onderwijsprobleem en verdient daarom een bredere aanpak. Het rapport laat wel zien dat er nog veel te winnen is bij een betere werving en selectie van kandidaten voor besturen in het onderwijsveld. Expliciete aandacht voor de meerwaarde van diversiteit in besturen blijkt een cruciale factor.

Hoe OCW de vrouwenemancipatie verder wil stimuleren wordt beschreven in de notitie `meer kansen voor vrouwen' die naar verwachting in de eerste week van oktober naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
Over de maatregelen om de positie van allochtonen op de arbeidsmarkt te verbeteren, wordt u geïnformeerd via de jaarlijkse integratienotitie.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Wat betreft het bevorderen van deelname van allochtonen aan schoolbesturen, heb ik het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarktbeleid (SBO) gevraagd om mij daarbij te helpen. Zij voeren daartoe het project Eutonos uit, dat allochtone kandidaat-bestuurders opleidt en bemiddelt. Dit project werkt nauw samen met de vertegenwoordigers uit het georganiseerd onderwijsveld. De subsidieperiode loopt van 2006 tot en met 2009. Indien u dit wenst, zal ik u aan het eind van de projectperiode over de resultaten informeren.

Tenslotte bevestigt dit onderzoek dat de code voor goed bestuur in het onderwijs een positieve bijdrage levert aan het bereiken en benoemen van allochtone bestuurders. Schoolbesturen maken namelijk in toenemende mate gebruik van deze code en publiceren hun bestuurlijke vacatures, waardoor deze breder bekend worden en ook meer mensen buiten de huidige bestuurlijke netwerken worden bereikt. Ik heb met de onderwijsorganisaties afgesproken dat zij het gebruik van deze code bij hun achterbannen verder zullen stimuleren.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma