Nieuwe lichting studenten rekent zich rijk

28/09/2007 11:04



JuniorSenior



Student schat financiële situatie te rooskleurig in

Uit het onderzoek van SURFSPOT.NL onder 1.280 studenten tijdens de introductieweken blijkt dat studenten hun uitgaven te optimistisch inschatten. Vergeleken met de normuitgaven van het NIBUD en het IBG zitten de studenten maar liefst 300 euro te laag met hun verwachte uitgaven . Voor uitwonende studenten ligt de norm op 700 euro en voor inwonende studenten op 571 euro.

Studenten bekijken hun financiële situatie te optimistisch. De eerste kosten waar studenten aan denken zijn met name van 'leuke' dingen, zoals uitgaan, kleding, cadeautjes en andere extra's. Huur, energiekosten, verzekeringen en studiekosten komen op de laatste plaats. Ruim tweederde van de studenten verwacht zelfs niet boven de 600 euro uit te komen wat betreft hun maandelijkse uitgaven. Ondanks dat oudere studenten hun kostenposten beter kunnen benoemen en weten waar ze geld aan kwijt zijn, verwachten ze niet meer kwijt te zijn per maand.

Macaroni met ketchup
In de praktijk zou dit betekenen dat studenten een tekort hebben van minimaal 100 euro per maand. Waar ga je als eerste op bezuinigen? Niet op eten, antwoordt 47%. Dit is opvallend, omdat algemeen bekend is dat als studenten geld te kort komen, ze als eerste besparen op de kosten van eten. Wie kent niet de verhalen van vroeger waarbij je een week lang leeft op macaroni met ketchup? Toch is het mogelijk dat studenten bewuster zijn gaan leven en gezonder zijn gaan eten.

Slim besparen
Blijkbaar nemen studenten hun studie serieus, want ze geven aan niet snel te bezuinigen op studieboeken en studiemateriaal. Gelukkig heeft 76% van de studenten een neus voor voordeelacties, zodat ze wat extra financiële ruimte kunnen creëren. Vrouwelijke studenten zijn er zelfs iets beter in dan mannen.

Over SURFSPOT.NL
SURFSPOT.NL is een initiatief van de not-for-profit organisatie SURFdiensten. SURFdiensten maakt met SURFSPOT.NL de aanschaf van zeer voordelige ICT-producten voor thuisgebruik mogelijk voor studenten en medewerkers in het hoger onderwijs. Met dit initiatief is het voor SURFdiensten mogelijk eindgebruikers rechtstreeks van dienst te zijn. Bovendien wordt met SURFSPOT.NL de distributie van software en overige materialen van de onderwijsinstellingen overgenomen. Kijk voor meer informatie op www.surfspot.nl of www.surfdiensten.nl.

In het onderzoek van JuniorSenior Research is niet specifiek naar de bijdrage van ouders gevraagd.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -





http://www.surfspot.nl