Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Studie van historische jaarringen academisch onderdak

Esther Jansma benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht

Persbericht 28 september 2007
Esther Jansma is benoemd tot bijzonder hoogleraar Dendrochronologie en paleo-ecologie van het Kwartair aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Dr. Esther Jansma is senior-onderzoeker paleo-ecologie, met als specialisme de boomtijdkunde (dendrochronologie), aan de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). Deze benoeming versterkt de samenwerking tussen de Rijksdienst en de Universiteit Utrecht ten gunste van het onderwijs en onderzoek op het raakvlak van geowetenschappen en archeologie.

Jansma promoveerde in 1995 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het gebied van de dendrochronologie. Met haar proefschrift legde zij het fundament voor het historisch jaarringonderzoek in Nederland. Sinds 1993 is zij wetenschappelijk directeur van de Stichting Nederlands Centrum voor Dendrochronologie RING. Haar benoeming als deeltijdhoogleraar gaat in op 1 oktober aanstaande. Esther Jansma geniet ook bekendheid als dichter. Voor de bundel `Alles is nieuw' ontving zij in 2007 de Jan Campert-prijs voor poëzie. In haar werk gaan beide disciplines goed samen.

Dendrochronologie

De dendrochronologische discipline richt zich op de jaarlijkse groeivariaties van bomen en wordt gebruikt voor de exacte ouderdomsbepaling van hout uit het verleden. De jaarringpatronen in houtvondsten uit natuurlijke, archeologische en bouwkundige vindplaatsen en structuren worden in deze discipline voorts gebruikt als bron van informatie over onder meer het voormalig klimaat, de vroegere vegetatie en de voormalige omgang van de mens met zijn natuurlijke omgeving. Nauwgezette bestudering van resten oerbos in Nederland, in de grond bewaarde `veenwegen' uit de Jonge Steentijd en Romeinse schepen, maar ook van hout dat verwerkt is in gebouwen, kunst en meubilair, geeft vanuit deze discipline zicht op de geschiedenis van ons land.

Intensivering samenwerking

De RACM en de Universiteit Utrecht streven met deze benoeming een aantal doelen na. Het instellen van de deeltijdleerstoel intensiveert de samenwerking van de twee organisaties. Beide doen immers onderzoek naar én bezitten hoogwaardige kennis en expertise op het gebied van de menselijke invloed op natuurlijke (eco)systemen, waaronder het landschap, en de sociaaleconomische, maatschappelijke en culturele kaders van deze omgang door de tijd heen.

In het kader van bovenstaande samenwerking ondertekenden de RACM en de Universiteit Utrecht (faculteiten Geowetenschappen en Geesteswetenschappen) donderdag 20 september jl. een samenwerkingsovereenkomst.

Verankering en impuls

Het instellen van deze bijzondere leerstoel beoogt ook de verankering van het onderwijs en het onderzoek in de geowetenschappelijke aspecten van de archeologie, in het bijzonder de dendrochronologie en paleo-ecologie van de jongste aardse geschiedenis.

Daarnaast betekent de instelling een impuls voor zowel het interdisciplinaire onderzoeksgebied tussen de geowetenschappen en de archeologie, als voor het onderwijs dat gezamenlijk door de faculteiten Geo- en Geesteswetenschappen gegeven zal worden. Ook draagt de leerstoel bij aan een uitbouw van de Utrechtse profilering in de Geowetenschappen, in het bijzonder op het terrein van de biogeologie en aanverwante terreinen.