Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 28 september 2007

Aapje geboren
Bijzondere wanderoes krijgen een baby

In de groep van de wanderoes is een baby geboren. Het kleintje heeft nog geen naam en ook het geslacht is nog onbekend. Dat is niet namelijk (nog) niet te zien, omdat het jong zich stevig vast houdt aan de vacht van moeders buik. De moeder is een van hoogst geplaatste dieren in de apengroep. Dit is haar derde baby. De dierverzorgers zijn blij met de geboorte. Het is even geleden dat er bij de wanderoes een geboorte te melden was.

Deze apengroep maakte een onrustige periode door. Afgelopen winter kon leider Billy niet meer functioneren, omdat hij blind geworden was. De dierenarts constateerde dat hij suikerziekte had. De behandeling werd opgestart en een oogoperatie volgde. Het resultaat was gelukkig zo goed dat Billy zijn zichtvermogen aan één oog weer volledig terugheeft en daardoor weer zijn positie als leider kon innemen. Ook verhuisden zeven jonge wanderoes eerder dit jaar naar een andere dierentuin. Hun vertrek bleef niet onopgemerkt en zorgde voor wat onrust. Met deze baby bewijst Billy dat hij de touwtjes weer goed in handen heeft, alhoewel de suikerziekte hem nog altijd parten speelt.

Wanderoes zijn zeer actieve apen, die graag hoog in de bomen spelen, maar ook de waterkant niet schuwen. Het is goed dat deze apensoort in dierentuinen zich voortplant. Wanderoes staan als ' zeer bedreigd' op de lijst van uitstervende soorten. Nog maar zo'n 2000 volwassen wanderoes komen in het wild voor, in restjes bos aan de westkust van India. De wanderoes in Apenheul maken deel uit van het Europese fokprogramma voor deze soort.

Baby met baard
De wanderoebaby is in de groep geboren en gaat - bij goed weer - ook gewoon mee naar buiten hun apeneiland op. Toch moet de bezoeker om de baby te spotten wel even goed zoeken: de kleintjes hebben namelijk precies dezelfde kleur als hun moeder. En ondanks dat ze wel al een baardje hebben bij hun geboorte, hebben ze nog niet de prachtige zilvergrijze 'manen' zoals de volwassen dieren hebben. Door deze manen en vanwege de mooie kwast aan de punt van hun staart worden wanderoes ook wel leeuwenstaart makaken of baardapen genoemd. De schutkleur zorgt ervoor dat baby's niet opvallen voor roofdieren. Ook bij andere apensoorten in Apenheul zijn trouwens nog trotse apenmoeders te zien.

Apenheul is nog tot en met 1 november 2007 geopend. In de herfstvakantie kunnen jong en oud meedoen met speciale activiteiten.


- - - einde bericht - - -

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u bellen met Stichting Apenheul, PR & Communicatie, Anouk Ballot, tel: 055 - 3575787, of kijk op www.apenheul.nl

Bijgaand een foto in lage resolutie van een wanderoe met een eerder jong. De foto is op aanvraag in hoge resolutie beschikbaar.

Deze foto is vrij van rechten, mits gebruikt ter illustratie van bijgaand persbericht over Apenheul. Bij gebruik is vermelding verplicht van: Foto Apenheul/ Jan Vermeer. Voor alle overige toepassingen zijn aparte afspraken met Stichting Apenheul nodig.