Gemeente Gilze en Rijen

Burgerpanel in het kort

Ruime meerderheid vindt Gilze en Rijen een veilige gemeente Deze zomer vonden er twee peilingen onder het burgerpanel plaats. De eerste peiling ging over het onderwerp 'Veiligheid en leefbaarheid'. De tweede had als onderwerp 'Diftar'. Bij elke peiling geeft een collegelid een reactie op de resultaten. In deze inforubriek leest u deze week meer over de resultaten van de zevende peiling. Volgende week besteden we aandacht aan de resultaten van de achtste peiling met als onderwerp Diftar.

Het burgerpanel zelf droeg op een burgerpanelavond in het voorjaar van 2007 onderwerpen aan voor deze zevende peiling. In het burgerjaarverslag 2006 van de burgemeester leest u meer over de burgerpanelavond. De vragen in de peiling 'veiligheid en leefbaarheid' waren gekoppeld aan de thema's veiligheid, verkeer en openbare ruimte.

respons
In totaal reageerden 71 deelnemers van het burgerpanel op de enquête. Het burgerpanel bestaat op dit moment uit 115 deelnemers, daarmee komt de respons op 59%.

resultaten - veiligheid
87% van de respondenten vindt dat de gemeente Gilze en Rijen een veilige gemeente is om in te wonen. Een kleine meerderheid (55%) geeft aan dat de gemeente meer mag doen aan veiligheid en leefbaarheid in de gemeente. 70% ervaart de eigen buurt als een veilige leefomgeving. 77% van de respondenten geeft aan dat er weinig veranderd is op het gebied van veiligheid in de buurt in de afgelopen vijf jaar.

resultaten - verkeer
Bij dit thema vroegen we de panelleden welke thema's in hun buurt van toepassing zijn. De top drie luidt: te hard rijden (29%), verkeersdrempels (te veel, fietsonvriendelijk, 's winters glad) (24%), en te weinig parkeergelegenheid (16%).

eerste resultaten - openbare ruimte
Een ruime meerderheid vindt de buurt schoon genoeg (65%) en vindt de openbare verlichting goed tot zeer goed (80%.

De burgemeester over de resultaten:
'Voortdurend aandacht besteden aan veiligheid en leefbaarheid in de gemeente'

Het doet me goed dat veel mensen uit het panel onze gemeente als een veilige gemeente ervaren. De resultaten geven wel aan dat we voortdurend aandacht moeten besteden aan dit onderwerp. Als verantwoordelijke voor de openbare veiligheid in de gemeente heb ik het volgende met de resultaten gedaan.

Allereerst heb ik de resultaten gedeeld met de wijkagent en gevraagd samen met de gemeente aandacht te besteden aan de aandachtspunten (zoals bijvoorbeeld burengerucht, overlast door jongeren en meer politiesurveillance) die uit de peiling naar voren komen.

Verder gebruik ik de resultaten om werkinstructies op te stellen voor de Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA). De BOA is nieuw binnen onze gemeente en krijgt de opdracht om op straat op te treden tegen kleine overtredingen zoals hondenpoep, zwerfafval en verkeerd parkeren. Vanaf 2008 kunnen we de BOA daadwerkelijk gaan inzetten.

Tot slot heeft de politie sinds kort de mogelijkheid om streng op te treden bij overlast door het gebruik van alcohol of drugs. Hiervoor hebben we de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast.

De resultaten geven ook veel informatie over het verkeer en de openbare ruimte in onze gemeente. Ik heb wethouder Starreveld, die hiervoor verantwoordelijk is, de resultaten overhandigd en hem gevraagd deze mee te nemen, bijvoorbeeld bij het opstellen van het nieuwe verkeersplan. Hier starten we binnenkort mee.

Meedoen met het burgerpanel?
Het burgerpanel bestaat uit 115 inwoners uit de gemeente die enkele keren per jaar een enquête invullen. Het panel heeft geen advies- of inspraakfunctie, maar werkt als een graadmeter om meer inzage te krijgen in de wensen en behoeften van inwoners. Het college of de leden van het burgerpanel zelf dragen onderwerpen aan voor een peiling onder het burgerpanel.

Wilt u ook meedoen met het burgerpanel? U krijgt dan enkele keren per jaar per post of via de mail een enquête toegestuurd. Onder de deelnemers worden na elke peiling een VVV bon van 25 euro verloot. Uzelf aanmelden is heel eenvoudig. U mailt uw adresgegevens naar burgerpanel@gilzerijen.nl of u geeft telefonisch uw naam en adres door bij de groep Communicatie, tel. 0161-290117.