Provincie Noord-Holland

Datum

28-9-2007

Onderwerp

Opgravingen Bloemendaal onthullen nieuw stuk geschiedenis Noord-Holland

Martine Hartog

In opdracht van de Provincie Noord-Holland zijn opgravingen gedaan in het duingebied van het Nationaal park Zuid-Kennemerland bij Bloemendaal. Dit archeologisch onderzoek heeft bijzondere nieuwe informatie opgeleverd over de geschiedenis van Noord-Holland in de vroege Middeleeuwen, tussen 450 en 900 na Chr.

Tot nu toe was niet bekend wat de exacte verblijfplaats was van de inwoners van onze provincie (de Friezen) tussen 400 en 600 na Chr. De opgraving bij Bloemendaal wijst uit dat zij in die periode in de duinen hebben geleefd. Voor het eerst is in de duinen een vindplaats aangetroffen uit de periode 450-550 (periode van de Volksverhuizingen of The Dark Ages).

In een grote afvalkuil uit deze periode zijn fragmenten gevonden van meer dan 50 potten, waaronder drinkkannen en schalen, en waarvan het overgrote deel geïmporteerd blijkt uit het Duitse Rijnland, dat toen deel uitmaakte van het Frankische rijk. Deze aardewerkfragmenten wijzen erop dat er al vanaf de 5e eeuw handel werd gevoerd met het Duitse Rijnland. Tot nu toe werd gedacht dat deze handel pas vanaf de 8ste of 9e eeuw opbloeide. Dit betekent dat de Friese nederzetting niet op zichzelf stond maar deel uitmaakte van een wijd verbreid netwerk van contacten.

Vervolgonderzoek
In 2006 heeft de provincie voor het eerst opgravingen laten doen in de duinen bij Bloemendaal. Nu vindt er een vervolgonderzoek plaats. Dat is nodig omdat de vindplaatsen op korte termijn dreigen te verdwijnen door de winderosie.
Tijdens de opgravingen van vorig jaar en dit jaar zijn nederzettingen aangetroffen uit de periode 450-550 , 550-700 en 700-850. Deze liggen verspreid over een terrein van 13 hectare. Daartussen liggen mogelijk nog meer nederzettingen en zeker ook delen met oud akkerland. Door dit tweede onderzoek kunnen restanten van nederzettingen in een ruimer landschappelijk kader worden geplaatst en kunnen eventueel nieuwe vindplaatsen worden opgegraven.

Rijk bodemarchief
Het duingebied heeft een bijzonder rijk bodemarchief, omdat oude landschappen en nederzettingen bedolven liggen onder meters dikke pakketten stuifzand dat er in de late Middeleeuwen overheen is gewaaid (1000-1200). Hierdoor treffen de archeologen feitelijk een restant aan van een 1000 jaar oud landschap. Soms vinden zij nog huisplaatsen, met restanten van paalkuilen, waterputten, greppels en daaromheen liggen de resten van het akkerland, met ploegsporen en zogenaamde trappelzones met afdrukken van koeienpoten.
Er wordt niet vaak in de duinen gegraven omdat het grotendeels natuurgebied is, maar als dat wel gebeurt levert dit steeds sporen van bewoning op. Dit geldt bijvoorbeeld voor opgravingen in de jaren zestig van de vorige eeuw bij de Hoogovens en bij Castricum in 2000.

Schatten onder je voeten
Vanaf 2 februari 2008 is in Bezoekerscentrum De Zandwaaier te Bloemendaal de tentoonstelling Schatten onder je voeten te zien. Ook de opgravingen in Bloemendaal krijgen in deze tentoonstelling een plek.

Geef uw mening! Reageer op dit bericht