Gemeente Den Haag

VMBO-scholieren gaan een nieuw wijkgebouw in het Vermeerpark bouwen. Het pand wordt een leerling-bouwplaats en zal ook als het af is jongeren de mogelijkheid blijven bieden om werkervaring op te doen in de bouw. Tevens komt er een informatiepunt in voor jongeren en wijkbewoners die een bedrijf willen beginnen.

De bouw van het wijkcentrum maakt onderdeel uit van een paar projecten in Den Haag Centrum Zuid, die met Europese subsidie worden betaald. Zo komt er ook betaalbare bedrijfsruimte voor ondernemers in de creatieve sector. Daarmee krijgt een platform voor jonge kunstenaars genaamd TAG, een dak boven het hoofd aan de Stille Veerkade.

Ruimte aan creativiteit
,,Ik hoop zo de creatieve bedrijvigheid in het centrum letterlijk en figuurlijk alle ruimte te geven. Dat is goed voor de wijk en de inwoners en dus uiteindelijk voor heel Den Haag, zegt wethouder Kool (Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie). TAG omvat diverse artiesten uit de hele wereld die exposities programmeert van digitale media, hedendaagse muziek, videokunst, grafisch ontwerp en gecombineerd gebruik van verschillende media. Zij hebben hiermee een methodiek ontwikkeld voor kennisuitwisseling, talentontwikkeling en stimulering van samenwerking.

Europese gelden
De nieuwbouw in het Vermeerpark en de renovatie van het pand aan de Stille Veerkade worden deels gefinancierd met geld uit het Europese subsidieprogramma Doelstelling 2 (D2). Dat programma heeft tot doel de economische bedrijvigheid te stimuleren. Het gaat om 847.000 euro. De gemeente stelt eenzelfde bedrag beschikbaar voor de twee projecten in Den Haag Centrum Zuid.

Den Haag Centrum Zuid is een van de gebieden die in aanmerking komen voor het Europese subsidieprogramma Doelstelling 2. Het D2-programma is gestart in 2000 en loopt eind 2008 af. Daarna komt er een nieuwe subsidieronde.