PvdA Rotterdam


Geldstroom voor kinderen en moeders in detentie

Vr 28 Sep 2007 - Redactie

Geldstroom voor moeders, kinderen & detentie

Kinderen mogen er niet de dupe van zijn als hun moeder in detentie zit, dat stond woensdag voor iedereen voorop. Uitkomst van het symposium is een voortzetting van de geldstroom vanuit justitie en financiële toezeggingen van wethouder Kriens, kortom een geslaagde missie. Woensdag zette de PvdA-fractie samen met Gezin in Balans van Humanitas, de knelpunten rondom Moeders, kinderen & Detentie duidelijk op de kaart. Ongeveer 120 deelnemers van organisaties uit de zorg, huisvesting, justitie, vrouwenprojecten, sociale zaken, politie, jeugdzorg en dergelijke instanties spraken met elkaar over deze kwetsbare groep in de samenleving. Het komt nu namelijk, nog regelmatig voor dat een moeder in detentie gaat, zonder dat bekend is of er kinderen zijn en wie er voor ze zorgt tijdens de afwezigheid van de moeder. Betrokken moeders schakelen vaak niet de hulp in die nodig is, omdat ze bang zijn hun kinderen definitief te verliezen.

Op het symposium is men op de onderdelen ketenafspraken, aanbod gedurende detentie en de nazorg tot concrete aanbevelingen gekomen. Raadslid Fatima Talbi heeft meerdere aanbevelingen opgepakt die zij direct meeneemt naar het college en mee aan de slag gaat. Daarnaast zijn er tijdens het symposium financiële toezeggingen door wethouder Jantine Kriens en door de Directeur Generaal van justitie gedaan. Kriens benadrukte onder andere dat het zorgen voor deze moeders en het ondersteunen van, cruciaal is om er voor te zorgen dat naast de toekomst van deze vrouwen, ook de toekomst van hun kinderen betere perspectieven biedt. Zo zorgen we ervoor dat problemen niet van generatie op generatie overgaan, aldus Kriens.

Tijdens de diverse workshops werd er dwars door de disciplines heen gezamenlijk gezocht naar mogelijkheden ter verbetering van de ketenaanpak. Het blijft echter een gemiste kans dat Bureau Jeugdzorg, niet zichtbaar aanwezig was. Over het algemeen waren alle instanties aangenaam verrast en soms met een kritische ondertoon geïnspireerd tot samenwerken en het verbeteren van een sluitende ketenaanpak.

De missie van de PvdA en Humanitas is geslaagd, maar in ieder geval nog niet voltooid. Het symposium had als doelstelling om tot concrete keten afspraken tussen organisaties te komen. De eerste stap om tot heldere samenwerkingsafspraken binnen de Rotterdamse hulpverleningsketen te komen, is nu gezet.