Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

home -> arbeid en inkomen -> arbeidsparticipatie gehandicapten

Minder werk voor mensen met een arbeidshandicap

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Het valt op dat deelname van arbeidsgehandicapten aan de arbeidsmarkt is gedaald van 44% in 2002 naar 40% in 2005. Deze trend komt naar voren in het Trendrapport Beter aan het werk van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Dit rapport is op 27 september gepresenteerd en laat de ontwikkelingen in ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en werkhervatting zien in de afgelopen 25 jaar.

Stimuleren van werkgevers

Het SCP vermoedt dat de daling van deelname komt doordat werkgevers huiverig zijn om mensen met een arbeidshandicap in dienst te nemen. Werkgevers zijn bang dat zij loon van een werknemer met een arbeidshandicap moeten doorbetalen als deze ziek wordt. Daarnaast moeten ze dan meer premie betalen voor Wet Inkomen en Arbeid (WIA). De CG-Raad wil werkgevers nog meer stimuleren om mensen met een arbeidshandicap aan te nemen of in dienst te houden.

Verlenging van de no-risk polis

De CG-Raad stelt voor om de no-risk polis te verlengen om de angst bij werkgevers weg te halen tijdens het CG-Raad symposium in januari 2007. Het kabinet heeft deze verlenging van de no-risk polis opgenomen in het coalitieakkoord. De no-risk polis en premiekorting voor werkgevers die een gedeeltelijke arbeidsgeschikte in dienst houden of nemen, worden uitgebreid.

Geen uitbreiding no-risk polis?

De CG-Raad ziet deze toezegging niet meer terug in het actieplan Iedereen doet mee om 200.000 mensen extra aan de slag te helpen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. En in de begroting van 2008 van het ministerie van SZW is het ook niet terug te vinden. De CG-Raad vraagt zich af of het kabinet de verlenging van de no-risk polis nog door gaat voeren.

No-risk polis voor reïntegratie arbeidsgehandicapten

Werkgevers hebben recht op de no-risk polis en premiekortingen als hij een gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemer in dienst houdt of neemt. De werkgever krijgt een compensatie van het UWV als de medewerker ziek wordt. Deze polis geldt nu voor maximaal vijf jaar voor gedeeltelijke arbeidsgeschikte werknemer en geldt permanent voor Wajongers.

Korting op premies

Daarnaast kan de werkgever korting krijgen op de premies voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Wilt u meer weten over de huidige voorwaarden voor deze no-risk polis en premiekortingen? Dan kunt u kijken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Meedoen van mensen met een arbeidshandicap

De CG-Raad wil in deze aantrekkende economie dat de werkgevers de potentie zien van mensen met een arbeidshandicap. Om de werkgevers een duwtje in de rug te geven, is het verlengen van de no-risk polis nodig.

(Geplaatst: 28 september 2007)

---