Gemeente Wijdemeren


Begroting: solide en perspectief

Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders de programmabegroting 2008-2011 aan de raad aangeboden.

In de tweede begroting uit deze raadsperiode zet het college in op realisatie van het coalitieakkoord en het collegeprogramma. Een verhoging van onroerende zaakbelastingen is hierbij onvermijdelijk.

Totale woonlasten stijgen nauwelijks
Het college stelt voor 2008 een OZB-verhoging voor van 7,5% en in de jaren daarna een jaarlijkse verhoging die recht doet aan de verbetering van leefbaarheid, versterking van de sociale structuur en realisatie van diverse projecten. Naast de verhoging van OZB en rioolrechten is in 2008 sprake van een verlaging van de afvalstoffenheffing. Hierdoor stijgen de totale woonlasten slechts 1 euro per maand voor een huishouden met een woning van 350.000 euro.

Realiseren collegeprogramma
Volgend jaar kan een flinke stap gemaakt worden met het realiseren van het collegeprogramma en het coalitieakkoord. In 2008 is dan ook geld geraamd voor diverse woningbouwprojecten, herinrichting van de Tjalk, een fietscrossbaan in Nederhorst den Berg, onderzoek naar de mogelijkheden van een Brede School, structureel onderhoud van speelvoorzieningen en een budget voor uitvoering van stringent handhavingsbeleid. Om het voorzieningenniveau in stand te houden wil het college de komende jaren investeren in onderwijshuisvesting, informatisering, automatisering en de brandweer. Dit ondanks dat de gemeente wordt geconfronteerd met flinke extra kosten voor de realisatie van het wettelijk verplichte elektronisch kinddossier.

Begrotingsbehandeling op 6 november
Op 6 november 2007 zal de gemeenteraad zich bij de algemene beschouwingen over de begroting buigen.
(28-09-2007)