Gemeente Wijdemeren


8 nieuwe AEDs in Wijdemeren

Voortaan zijn er in de gemeente Wijdemeren negen AEDs (Automatische Externe Defibrillator) aanwezig. Donderdagmiddag 27 september kreeg de gemeente er vijf overhandigd uit handen van mevrouw L. de Bruin van de particuliere goede doelenstichting Stichting Steunfonds Overgooi. Daarnaast heeft de gemeente drie nieuwe aangeschaft.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een compact en makkelijk te bedienen apparaat dat met elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen. In de hal van het gemeentehuis van Wijdemeren hing al een AED. De acht nieuwe apparaten krijgen een plek op de brandweerkazernes, in de drie gemeentelijke sporthallen, in het Wapen van Ankeveen en bij Abrona in Oud-Loosdrecht. Donderdagmiddag waren de beheerders aanwezig om de apparaten op te halen. Zij krijgen op korte termijn een speciale training.

Van levensbelang
Elke week krijgen 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Op dit moment overleeft maar 5 tot 10 procent van de slachtoffers. Snelle en doeltreffende hulp van omstanders is van levensbelang. Maar diezelfde omstanders moeten wel weten dat de eerste 6 minuten bij een hartstilstand cruciaal zijn én weten wat er moet gebeuren. Namelijk direct 112 bellen, onmiddellijk beginnen met hartmassage en beademing, en met een AED het hart een of meerdere krachtige stroomstoten toedienen. De overlevingskans van slachtoffers van een hartstilstand wordt dan 50 tot 70 procent. Een AED is makkelijk te bedienen. Iedereen in Nederland kan en mag een AED gebruiken. Dit is mogelijk doordat bij het openen van de AED, een stem vertelt wat u moet doen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: www.hartstichting.nl. (27-09-2007)