Stadsdeel Zeeburg

Kappen, draaien, scoren én gezien worden

Opening Cruyff Court Ajax Veld

28 september 2007
Op 26 september 2007 is het Cruyff Court Ajax Veld op het Sumatraplantsoen officieel geopend. Stadsdeelwethouder Fatima Elatik verrichtte de aftrap, samen met Carolien Gehrels, wethouder sport gemeente Amsterdam, Carole Thate, directeur Stichting CCKV, Jan Olde Riekerink, hoofd jeugdopleidingen Ajax, en meneer Groot, de oudste bewoner van het Sumatraplantsoen.

Cruyff Court Ajax Veld geopend

Al weken lang wordt er op het Sumatraplantsoen gevoetbald, maar voor even maken kinderen de grasmat vrij voor de officiële opening. Het hek gaat open en één voor één betreden de speciale genodigden het veld. Stadsdeelwethouder Fatima Elatik geeft aan blij te zijn met het nieuwe voetbalveld. "Ik ben aangenaam verrast door het enthousiasme waarmee iedereen het veld gebruikt. Het is belangrijk dat meer mensen gaan sporten. Als je opgroeit in een wijk met een sportveld in de buurt, wordt sport snel een deel van jezelf en je eigen cultuur. Voor veel jongeren is dit veld dus net het duwtje dat ze nodig hebben."

Gezien worden

Bovendien bestaat de kans om tijdens een onschuldig potje voetbal gezien te worden door één van de scouts van Ajax. Ooit is Johan Cruyff zelf ook op een trapveldje ontdekt. Dit weet het sterrenteam uit Zeeburg, dat klaar staat om aan te treden tegen de E1 van Ajax, maar al te goed. En wanneer Jan Olde Riekerink laat doorschemeren dat hij twee scouts heeft meegenomen, is het Zeeburgse voetbalteam niet meer te houden. De jonge sterren halen alles uit de kast en trakteren het publiek op een mooie wedstrijd. Het resulteert in een 9-3 overwinning voor Ajax.

Opkomst team Ajax

Amsterdam wil meer

Het is de eerste keer dat Ajax zijn naam aan een Cruyff Court KNVB Veld verbindt. Dit maakt het veld in Zeeburg (tot nu toe) uniek. Eerder werden bewoners uit Bos en Lommer op een regulier Cruyff Court getrakteerd. Maar Amsterdam wil meer. De gemeente wil in totaal acht Cruyff Courts in de stad realiseren. Hierdoor wordt de sport steeds toegankelijker gemaakt, voor zowel jongens als meisjes.