Provincie Limburg

Persberichten

GS ondersteunen zes innovatieve projecten in de zorg Gedeputeerde Staten hebben uit de Tenderregeling Innovatieve Zorgprojecten 2007 in totaal 310.400,-- beschikbaar gesteld voor zes innovatieve projecten. De volgende projecten zijn gehonoreerd:

Kloppend Hart voor Limburg ( 80.000,--);

Vrije Tijdssteunpunt Gennep ( 60.000,--);

Gezondheidscentrum Horst aan de Maas ( 46.400,--);

Centrum voor zorginnovatie ouderen Maastricht ( 44.000,--);

Innovatie in de zorg Maastricht-Mergelland ( 40.000,--);

Mantelzorg Limburg ( 40.000,--).

Het gaat om zes innovatieve projecten op een aantal themas, waaronder kleinschaligheid op het gebied van wonen, welzijn en zorg, ketenkwaliteit tussen zorg en welzijn in kern en buurt en de verdere ontwikkeling van gemeenschapszorg.

Kloppend hart voor Limburg
De Stichting Een Kloppend Hart voor Limburg heeft in samenwerking met de GGD Zuid-Limburg en de Werkgroep Reanimatieonderwijs op school een voor Nederland uniek en ambitieus programma ontwikkeld waarin 1.200 middelbare scholieren in Zuid-Limburg gedurende twee jaar reanimatie- en leefstijlonderwijs krijgen aangeboden. Het reanimatieonderwijs wordt gegeven door daartoe opgeleide studenten geneeskunde van de Universiteit Maastricht en het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Hiermee kan er impliciet ook een verbetering van de reanimatievaardigheden van deze toekomstige artsen worden bereikt. Met dit project neemt niet alleen de overlevingskans van slachtoffers met een plotselinge hartstilstand toe, maar ook de veiligheid in de woon- en leefomgeving voor ouderen, hartpatiënten en andere burgers. Tevens wordt de leefstijl van de deelnemende leerlingen actief beïnvloed, waardoor in de toekomst het krijgen van hart- en vaatziekten en de kans op een plotselinge hartstilstand zal verminderen.

Vrije Tijdssteunpunt Gennep
Het Vrije Tijdssteunpunt Gennep is een project van de gemeente Gennep, de Stichting Dichterbij en de Bibliotheek Gennep. Door de vermaatschappelijking van de zorg in combinatie met de modernisering van de AWBZ, verdwijnen de (financiële) mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding bij de zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke handicap. In Gennep betekent dit dat met name de cliënten van de Stichting Dichterbij, die niet langer op het instituutsterrein wonen maar in een gewone wijk (ongeveer 725 mensen), zoveel mogelijk gebruik moeten gaan maken van het reguliere vrije tijdsaanbod van de maatschappij. Hiervoor is het Vrije Tijdssteunpunt bedacht met een voor Nederland unieke constructie. Het Vrije Tijdssteunpunt wordt namelijk géén categorale voorziening uitsluitend voor de inwoners van Gennep met een verstandelijke beperking, maar het staat open voor àlle inwoners van Gennep. Er is wel specifieke begeleiding beschikbaar voor mensen met een beperking, ingevuld door een Vrije Tijdscoach. Het project betrekt reguliere sport- en cultuurverenigingen bij zorg en welzijn voor mensen met een verstandelijke beperking en levert daarmee een bijdrage aan de verdere ontwikkeling van gemeenschapszorg.

Gezondheidscentrum Horst aan de Maas
Projectpartners van het gezondheidscentrum Horst aan de Maas zijn de gemeente, huisartsen , ziekenhuis VieCuri, een groep fysio,- caesar- en ergotherapeuten, Zorggroep Noord-Limburg/ Thuiszorg Noord-Limburg. Met het centrum wordt innovatieve samenwerking tussen eerstelijns zorgaanbieders en tussen eerste- en tweedelijns zorgaanbieders gestimuleerd op het gebied van de gezondheidszorg voor ouderen en chronisch zieken. De projectpartners betrekken samen een nieuw gezondheidscentrum in Horst aan de Maas. Een kwartiermaker zal innovatie van onderop aanjagen door middel van brainstormsessies. Uiteindelijk leidt dit tot drie kansrijke projecten. Elk van de projecten moet aantoonbaar aansluiten bij de vraag van ouderen, draagvlak hebben en financieel haalbaar zijn. In elk van de projecten is expliciet aandacht voor de inzet van nieuwe technologie en scholing.

Centrum voor zorginnovatie ouderen Maastricht
Dit project is een ontwikkelingstraject van de Universiteit Maastricht om te komen tot de opzet van een Academisch Centrum voor ZorgInnovatie Ouderen (ACZIO). Het project is ingediend in het kader van de economische Versnellingsagenda en heeft daarnaast een sterke relatie met de Verzilveringsagenda, die is gekoppeld aan het programma Demografische Voorsprong Limburg. Het ACZIO wil door middel van een structurele samenwerking tussen onderzoek, zorginstellingen en bedrijfsleven, expertise ontwikkelen en implementeren om zo versnelde innovatie in de ouderenzorgsector (ook op het gebied van Woning Welzijn Zorg) te realiseren.

Innovatie in de zorg Maastricht-Mergelland De gemeente Maastricht, Stichting Beyaert Robuust Limburg en het Expertisecentrum Maatschappelijke Ondersteuning Limburg hebben de ambitie om in samenspraak met het te ontwikkelen Academisch Centrum voor ZorgInnovatie Ouderen (ACZIO), te investeren in zorgvernieuwing in de regio Maastricht en Mergelland.

In de komende jaren leggen de initiatiefnemers het fundament voor de ontwikkeling van diverse pilots in de gemeente Maastricht gericht op (wetenschappelijk) onderzoek, nieuwe producten/diensten voor gebruikers (o.a. ouderen), en vernieuwende instrumenten en methodieken voor professionals opdat zij hun werk efficiënter en effectiever kunnen uitvoeren en hun dienstverlening aan kwetsbare doelgroepen verder kunnen optimaliseren. Door te experimenteren en leereffecten op te doen krijgt de optimalisering van de dienstverlening aan kwetsbare groepen een impuls en kunnen ook andere gemeenten en regios van deze kennis en kunde profiteren. Daarnaast ontwikkelen de initiatiefnemers een pilot gericht op versterking van de eerstelijnszorg in het integrale kader van WWZ en leefbaarheid in de regio Maastricht en Mergelland. Daarmee wordt voorzien in de huidige (ontbrekende) koppeling tussen WWZ en eerstelijnszorg en in transmurale samenwerking op buurt- en kernniveau.

Mantelzorg Limburg
Om de positie van mantelzorg(ers) in Limburg te versterken, hebben een groot aantal bij mantelzorg betrokken partijen (waaronder de Regionale Steunpunten Mantelzorg, Platform Mantelzorgers Limburg, Huis voor de Zorg en het Expertisecentrum Maatschappelijke Ondersteuning Limburg) de handen in elkaar geslagen. De betrokken partijen willen bovenlokale vraagstukken op het terrein van mantelzorg aan de hand van een meerjarig programmakader (2007- 2011) op projectmatige wijze aanpakken. Daarnaast wordt een breed provinciaal platform opgericht dat zal fungeren als denktank en katalysator van nieuwe ontwikkelingen in de sfeer van kennisuitwisseling, onderzoek en innovatie op het gebied van mantelzorg. Het is voor het eerst dat een meerjarig provinciaal programma voor het versterken van de positie van de mantelzorg(er) wordt opgesteld en uitgevoerd in samenspraak met derden.


28-9-2007 10:20