Fiduciaire mandaten pensioenfondsen Royal Cosun naar AXA IM

28/09/2007 11:46



Forman Investor Relations



Amsterdam, 28 september 2007. Een drietal pensioenfondsen van Royal Cosun (Cosun) en AXA Investment Managers (AXA IM) hebben vandaag een overeenkomst gesloten voor het fiduciair beheer van pensioengelden ter waarde van EUR 600 miljoen.

Fiduciair Management is het beheren van verschillende pensioenfondsexpertises en diensten als één integrale oplossing. De taak van AXA IM als fiduciair beheerder is het strategisch adviseren van de besturen van de Cosun pensioenfondsen in de context van de asset liability studies, het voorstellen van een efficiënte beleggingsportefeuille met een optimaal risico-rendementsprofiel, het selecteren van vermogensbeheerders, het monitoren van risico en rendement en het rapporteren conform de eisen van de regelgevende instanties in Nederland. Bij de uitvoering van het beleid bewaakt AXA IM het risicobudget waardoor de beleggingen binnen vooraf opgestelde kaders blijven en waarmee aan de indexatiedoelstellingen kan worden voldaan.

Hanneke Ketellapper - Veringa (Hoofd Institutional Business Development Nederland): "Wij zijn erg verheugd dat de pensioenfondsen van Royal Cosun hebben gekozen voor AXA IM als fiduciair partner. Het bijzondere aan dit contract is dat de pensioenfondsen toegang krijgen tot de "best in breed" spelers op de mondiale financiële markten met behulp van de multi-manager teams van AXA Groep. Nederlandse pensioenfondsen kunnen op deze wijze gebruik maken van de schaalvoordelen van AXA Groep waardoor beleggingsproposities mogelijk worden die in de regel alleen voor de grootste institutionele beleggers toegankelijk zijn."

Hanneke Ketellapper-Veringa vervolgt: "Als beheerder van verzekeringsactiva vormen zowel fiduciair als liability management voor ons een kernactiviteit. De divisie Investment Solutions van AXA IM garandeert met een team van 47 financial engineers een naadloze integratie van alle aspecten van fiduciar management zoals de ALM analyse, Liability Driven Investments, Tactical Asset Allocation and multi-management. Wij hebben dergelijke totaaloplossingen voor moedermaatschappij AXA Groep reeds ruim tien jaar toegepast. Het feit dat we in staat zijn een gespecialiseerde en toegewijde benadering samen te brengen tot een veelomvattende en voor risico gecontroleerde totaaloplossing is dè sleutelrol die de pensioenfondsen van Royal Cosun zal helpen haar deelnemers een solide uitzicht te bieden op indexatie van het pensioen met het behoud van een stabiele premie."

"Optimaal beheer van onze beleggingen is één van de belangrijkste overwegingen voor het afsluiten van het contract met AXA IM. Naast rendementdoelstellingen stellen wij ook expliciete eisen aan integraal risicomanagement bij het vormgeven en uitvoeren van het vermogensbeheer", aldus Ab Matser, Group Treasurer van Royal Cosun.

Over AXA Investment Managers
AXA Investment Managers (AXA IM) is een multi-expert vermogensbeheerder, een 100%- dochteronderneming van AXA Groep, wereldleider in financiële bescherming. AXA Investment Managers is met 566 miljard euro beheerd vermogen eind juni 2007 één van de grootste in Europa gevestigde vermogensbeheerders. De groep telt ongeveer 2.800 medewerkers wereldwijd en biedt haar cliënten producten en beleggingsoplossingen aan in 19 landen.

Over pensioenfondsen Royal Cosun
Het concern telt een aantal ondernemingspensioenfondsen waarbij de pensioenverplichtingen in eigen beheer worden gehouden. Hieronder enkele kerncijfers over de pensioenfondsen die een contract met AXA IM hebben afgesloten.

Stichting Pensioenfonds Koninklijke Cosun
Belegd vermogen EUR 440 mln.
Aantal verzekerden 3.200

Stichting Pensioenfonds Aviko
Belegd vermogen EUR 100 mln.
Aantal verzekerden 1.750

Stichting Pensioenfonds Suiker 2007
Belegd vermogen EUR 80 mln.
Aantal verzekerden 300