Gemeente Boxmeer


(28-09-07) Boxmeer heeft financiën goed op orde!

Het college van burgemeester en wethouders heeft de begroting 2008 gepresenteerd. In de begroting geeft het college aan wat zij het komend jaar wil bereiken en welke gevolgen dat heeft voor het huishoudboekje van de gemeente. De begroting wordt door de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering op 1 november a.s. inhoudelijk behandeld. Uit de cijfers blijkt dat Boxmeer de financiën op orde heeft; een belangrijk speerpunt uit het coalitieprogramma.

"Op basis van de laatste jaarrekeningen en het voorliggend meerjarenperspectief lijkt de financiële positie van de gemeente Boxmeer zich te stabiliseren. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor de komende vier jaar gunstig. Na 2008 ontstaat er meer financiële ruimte om nieuwe zaken op te pakken. Voor de lange termijn blijft het uiteraard wel noodzakelijk om de financiële positie van de gemeente goed in de gaten te houden", aldus wethouder Financiën Bert Moeskops.

Hoog ambitieniveau
De gemeente heeft een hoog ambitieniveau. Wethouder Bert Moeskops: "Samen met de gemeenteraad willen wij bouwen aan een stevig fundament voor de toekomst van onze gemeente. Dit betekent onder andere meer geld voor een sterkere economie, voor jongeren, dorpsontwikkeling en voor toerisme."

Enkele speerpunten uit de begroting 2008
Werkgelegenheid en economie
Er wordt meer geld vrijgemaakt om initiatieven vanuit het bedrijfsleven te ondersteunen. Alle vergunningen die nodig zijn voor bouwactiviteiten worden samengevoegd in één omgevingsvergunning. Dit moet leiden tot een vermindering van de administratieve lastendruk. Het nieuwe bedrijventerrein Sterckwijck wordt in 2008 gedeeltelijk gereed gemaakt voor bebouwing.

Onderwijs en jeugd
Per 1 januari 2008 is het signaleringssysteem "Zorg voor jeugd" operationeel. Hiermee worden jeugdzorg en gezinszorg gecoördineerd en aan elkaar gelinkt. De gemeente neemt daarnaast in 2008 actief deel aan de totstandkoming van de nieuwbouwplannen van het Elzendaalcollege en scholengemeenschap Stevensbeek.

Natuur, landschap en recreatie
In de begroting worden extra middelen ingezet om uitvoering te geven aan de beleidsvisie recreatie en toerisme. In 2008 wordt gestart met de eerste inplaatsingen in het Landbouwontwikkelingsgebied Overloonsche Vlak en wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het LOG Rijkevoort. Voor realisering van de Ecologische verbindingszones - groene snelwegen voor dieren tussen natuurgebieden - wordt jaarlijks ruim 700 duizend euro geraamd. Hiervan wordt 75 procent gesubsidieerd.

Cultuur, imago en samenwerking
De komende jaren wordt voldoende investeringsruimte voor de groen- en dorpsontwikkelingsplannen in de begroting uitgetrokken. Voor een aantal dorpen wordt de subsidiebeschikking binnenkort verwacht. Er wordt een haalbaarheidsonderzoek gehouden voor een museumfunctie in Boxmeer.

Wonen
In 2008 wordt het Volkshuisvestingsplan geactualiseerd, waarbij actief maatregelen voorgesteld worden om te komen tot een gedifferentieerd woningaanbod in alle kernen. In het investeringsprogramma is ruimte opgenomen voor de herinrichting van het Hart van Beugen en verbouwing van jongerencentrum de Box in Boxmeer.

Belastingdruk in evenwicht
Het college stelt, net als in voorgaande jaren, aan de gemeenteraad voor om de onroerend zaakbelasting (OZB) niet te verhogen, afgezien van de afgesproken inflatiecorrectie van 3 procent. Als gevolg van de stijgende ophaalkosten stijgt het kostendekkende tarief van de afvalstoffenheffing van 159,84 naar 169,44 euro. De tarieven rioolrecht blijven ongewijzigd.

Begroting inzien
Natuurlijk zijn er nog vele andere zaken die in 2008 en verdere jaren uitgevoerd gaan worden. Belangstellenden kunnen de complete programmabegroting kunt u hier downloaden. In de bibliotheken in de gemeente Boxmeer ligt hij ter inzage.

pdf Programmabegroting 2008 577.59 Kb
pdf Beheersbegroting 2008 1.96 Mb
pdf Bijlagenboek begroting 2008 5.79 Mb

LET OP: denk aan het milieu voor u deze documenten print. Met name de beheersbegroting is erg omvangrijk: 256 pagina's!!