Gemeente Soest

Herinrichting van vliegbasis

Datum: 28/09/2007

Herinrichting van vliegbasis is een nationale aangelegenheid

Internationaal panel van deskundigen ziet vooral recreatieve functie voor vliegbasis Soesterberg

Een internationaal adviespanel van het Urban Land Institute (ULI) heeft deze week op uitnodiging van de gemeenten Zeist en Soest en de provincie Utrecht advies uitgebracht over de herinrichting van vliegbasis Soesterberg. Naast een uitvoerig bezoek aan de vliegbasis heeft het panel gesproken met bewoners, belangengroepen en staten- en raadsleden.

Het panel adviseert de initiatiefnemers de komst van een landelijk militair museum aan te grijpen om de vliegbasis om te toveren tot een natuurpark met mogelijkheden voor recreatie met een nationale uitstraling. Het panel sprak van een een 'national peacepark' waarmee ze zowel op de rust voor de natuur doelen als op de geschiedenis van de vliegbasis die met een dergelijk park bewaard blijft. Het panel voorziet in haar advies geen plaats voor woningbouw binnen de huidige grenzen van de vliegbasis.

Nationaal park

Ten zuiden van de huidige vliegbasis heeft de Heuvelrug al de status van Nationaal Park. Dit biedt volgens het panel uitstekende mogelijkheden om de natuurlijke en ecologische mogelijkheden van het terrein volop te benutten. Door het terrein autovrij te maken, krijgen flora en fauna volop mogelijkheden zich verder te ontwikkelen.

De huidige militaire opstallen zoals shelters en hangars kunnen in de optiek van het panel deels een nieuwe, recreatieve functie krijgen. Met een hergebruik van deze militaire landmarks kan de museale functie van het gebied naast het nog te ontwikkelen militair museum verder uitgebouwd worden.

Het panel benadrukt dat de ontwikkeling van een omvangrijk Nationaal Park met belangrijke recreatieve mogelijkheden zoals zij voor ogen heeft, niet gerealiseerd kan worden zonder nationale steun. De kosten voor herontwikkeling van de basis zouden in hun optiek in aanmerking moeten komen voor financiering uit rijksgelden.

Soesterberg-noord

Het panel is zich ervan bewust dat de ontwikkelingen op het terrein van de vliegbasis niet los kunnen worden gezien van de omliggende gebieden. Het ULI-panel stelt voor Soesterberg-noord te transformeren naar een aantrekkelijke woonomgeving. Tot op heden belemmerde de vliegbasis de mogelijkheden voor Soesterberg zich verder te ontwikkelen.

James DeFrancia, voorzitter van het panel, gaf aan dat met woningbouw in Soesterberg-noord een unieke gelegenheid ontstaat om dit gebied een nieuw gezicht te geven. Ook Soesterberg zelf kan profiteren van de herontwikkeling van de vliegbasis. Zo kan de Rademakerstraat een aantrekkelijke, economisch interessante verbinding worden tussen het dorp en het Nationaal Park.

Ruimtelijk plan

Het advies van het ULI en de uitkomsten van alle deelonderzoeken vormen te samen met de inbreng van belanghebbenden de ingrediënten op basis waarvan het ontwerpbureau Alle Hosper een integraal ruimtelijk plan voor de vliegbasis ontwikkelt. Het is de bedoeling dat dit plan in het voorjaar in concept beschikbaar is en wordt besproken met belanghebbende partijen.

Hart van de Heuvelrug

De vliegbasis ligt midden in het werkgebied van Hart van de Heuvelrug. In dit programma werken 17 partijen, waaronder verschillende ministeries, gemeenten en zorginstellingen samen om een duurzame natuurontwikkeling te realiseren waarin plaats is voor wonen, werken, zorg en recreatie.

In het ruimtelijk plan voor de vliegbasis wordt rekening gehouden met de opgaven voor Hart voor de Heuvelrug. Zo komen de ecologische corridors die in het gebied van Hart voor de Heuvelrug zijn voorzien samen op het vliegbasisterrein. De gemeenten Soest en Zeist en de provincie Utrecht hebben de regie over de herinrichting van de vliegbasis.

Meer informatie vindt u op de website Hart van de Heuvelrug.

.