Gemeente Zijpe


2007-09-04 Evaluatie huisbezoeken vrijwilligers

Tijdens een bijeenkomst op dinsdag 4 september in het gemeentehuis in Schagerbrug, werden de vele positieve ervaringen besproken.

In september 2006 startte de gemeente Zijpe samen met Stichting Welzijn Ouderen Schagen eerder genoemd project.

Een paar honderd 75-plussers werden benaderd en, als zij dit wilden, eenmalig bezocht door een vrijwilliger.

De ouderen vonden het bezoek van de vrijwilliger over het algemeen erg prettig en voelden zich vooral serieus genomen door de gemeente Zijpe.

Hoewel soms even een afwachtende houding merkbaar was, kwam men al pratend veel te weten over eventuele "problemen" of wensen van de ouderen, maar ook alleen een luisterend oor gaf vaak al veel voldoening.

Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat vragen te stellen zoals het aanvragen van een invalidenparkeerkaart, waar kan men terecht voor huishoudelijke verzorging, de kwaliteit van wonen, veiligheid, bereikbaarheid en vervoer in de gemeente.

De antwoorden hierop zullen gebundeld aan de gemeente worden aangeboden en waar mogelijk zal de gemeente haar beleid hierop afstemmen.

Een groep van ruim 400 ouderen werd in het afgelopen jaar bezocht. Zonder hulp van de groep vrijwilligers, waarvan enkele 4 september niet aanwezig kon zijn, had dit project niet kunnen slagen.

Wethouder Ben Blonk bedankte iedereen voor de enthousiaste inzet.