IWI: Gemeenten voeren vermogenstoets bijstand goed uit

28/09/2007 12:30



Inspectie Werk en Inkomen



Gemeenten maken maar weinig fouten als ze nagaan of aanvragers van een bijstanduitkering wel of niet teveel eigen vermogen hebben om een uitkering te krijgen. De fouten die gemaakt worden, hebben in de praktijk nauwelijks gevolgen voor de uitkering. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport Bijstand en vermogen van de Inspectie Werk en Inkomen.

Gemeenten vragen en controleren in de regel veel informatie om het vermogen van een aanvrager van bijstand vast te stellen. Slechts twee procent van de aanvragers heeft een te groot vermogen om voor bijstand in aanmerking te komen. De vele inspanningen voor de controle van de rechtmatigheid leveren niet veel rendement op. Het risico op fouten met gevolgen voor de uitkering is relatief klein. Sommige gemeenten hanteren daarom een verkorte aanvraagmethodiek voor mensen van wie waarschijnlijk is dat ze slechts kort een beroep op de bijstand zullen doen. Dat is zowel voor de gemeente als voor de aanvrager efficiënt en levert nauwelijks extra risico op voor de rechtmatigheid.

Als iemand een bijstanduitkering aanvraagt, moet de gemeente vaststellen of de aanvrager onvoldoende vermogen en inkomen heeft voor de noodzakelijk kosten van bestaan. De Inspectie Werk en Inkomen onderzocht of gemeenten de Wet werk en bijstand op dit punt goed uitvoeren. Het onderzoek geeft een representatief beeld van alle gemeenten vanaf 20.000 inwoners. Deze verzorgen de uitkeringen voor 93 procent van alle bijstandgerechtigden.





http://www.iwiweb.nl




Inspectie Werk en Inkomen