Gemeente Rotterdam

Nr. 161
28 september 2007

Offensief tegen armoede
Extra geld voor ouders met schoolgaande kinderen

Rotterdamse ouders van schoolgaande kinderen tussen 4 en 17 jaar kunnen extra geld van de gemeente Rotterdam krijgen. Nog te weinig Rotterdammers maken gebruik van de inkomensondersteuning waar zij recht op hebben. Daarom start deze week de campagne 'Mooi meegenomen' om deze regeling voor het voetlicht te brengen.

Het college heeft zich in deze collegeperiode tot doel gesteld armoede in de stad zoveel mogelijk op te lossen om zo te breken met de armoedecultuur die generaties in hun greep houdt. Daarvoor wil Rotterdam onder andere het gebruik van inkomensondersteunende regelingen met 10% laten stijgen. De campagne voor de regeling voor ouders met schoolgaande kinderen is een van de middelen om dat te bereiken. Nog te weinig Rotterdammers met een inkomen dat op 120 % van het bijstandsniveau ligt, maken gebruik van de inkomensondersteuning waar zij recht op hebben.

Hindernissen opruimen
Klanten, maar ook schoolleiders en schoolmaatschappelijk werkers blijken de weg naar de instanties en de bestaande regelingen niet goed te vinden. Oorzaken zijn onbekendheid met de regelgeving, maar ook de ontoegankelijkheid van de hulpverlenende instanties. Wethouder Jantine Kriens: "we moeten vooral energie steken in het opruimen van hindernissen. De gemeente gaat actief op zoek gaat naar de klant, bijvoorbeeld met behulp van scholen, ouderenteams en het formulierenteam. Daarnaast zoekt de gemeente samenwerking met intermediairs die veel te maken hebben met de doelgroep, zoals ROTAN". Tijdens de eerste bijeenkomst van het Rotterdam Armoede Netwerk (ROTAN) en de gemeente Rotterdam stond o.a. de vraag centraal hoe het bereik van minimaregelingen verhoogd kan worden. Ook komt er een website waar alle informatie over hulpverlenende instanties wordt ontsloten.

Uitvoeringsprogramma Armoedebestrijding
In het Uitvoeringsprogramma Armoedebestrijding staan alle maatregelen om dit offensief tegen armoede in Rotterdam te intensiveren. Het gaat om maatregelen als het inzetten van ouderenteams en het formulierenteam, gerichte bestandskoppelingen, eenvoudiger formulieren en automatische verstrekkingen van extra gelden. Voor deze intensivering is 4 miljoen euro extra uitgetrokken.

Armoedebestrijding maakt onderdeel uit van de ambities binnen het Sociaal Programma, gericht op het bevorderen van deelname aan het maatschappelijk verkeer.

noot voor de redactie/