Gemeente Grootegast


Enquête markeert start tweede fase nieuwe bestemmingsplannen Westerkwartier.

Volgende week ontvangen 600 agrarische bedrijven in de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn, die nu over een milieuvergunning of -melding beschikken, een enquête. De enquête is de start van de tweede fase voor het ontwikkelen van nieuwe bestemmingsplannen voor het buitengebied in het Westerkwartier. De bedoeling van de enquête is in kaart te brengen of betreffende bedrijven in de nieuwe bestemmingsplannen (opnieuw) in aanmerking komen voor een agrarisch bouwperceel. De vragen gaan onder meer over het type bedrijf, de omvang en het toekomstperspectief van het bedrijf. Stedenbouwkundig adviesbureau Witpaard-Partners te Zwolle heeft de enquête opgesteld. De resultaten worden alleen voor het project gebruikt en vertrouwelijk behandeld. Bedrijven die op 25 september 2006 nog geen vragenlijst hebben ontvangen, maar wel menen voor een agrarisch bouwperceel in aanmerking te komen, kunnen contact opnemen met hun eigen gemeente.

Gezamenlijke aanpak
De gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn in het Westerkwartier hebben in 2004 besloten gezamenlijk nieuwe bestemmingsplannen voor hun buitengebied op te stellen. De gezamenlijke aanpak bestaat uit twee fasen:


1. het opstellen van de Kadernota Buitengebied Regio West-Groningen in 2006;
2. het opstellen van de nieuwe bestemmingsplannen buitengebied in 2007/2008. De gemeenteraden van de genoemde gemeenten hebben de Kadernota Buitengebied regio West-Groningen (met de voorgestelde verwerking van overleg- en inspraakreacties) medio 2006 vastgesteld. Hiermee is fase 1 van het project succesvol afgesloten. De vastgestelde nota is bij de gemeenten in te zien en via de websites van de vier gemeenten te raadplegen.

Tweede fase
De tweede fase bestaat uit het opstellen van de nieuwe bestemmingsplannen. Stedenbouwkundig adviesbureau bureau Witpaard-Partnes te Zwolle voert deze opdracht voor de vier gemeenten uit. De tweede fase begint met een uitvoerige inventarisatie, die onder meer bestaat uit een veldinventarisatie en genoemde enquête. Voor de veldinventarisatie zijn medewerkers van het bureau Witpaard-Partners actief in het buitengebied (foto's nemen, etc.). Bewoners van het gebied kunnen deze medewerkers aantreffen. Ook staat binnenkort een overleg op het programma met het waterschap over de waterparagraaf. De verwachting is dat over ongeveer 1 jaar (medio 2007) het voorontwerp van de bestemmingsplannen gereed is. In de tweede helft van 2007 volgt dan de inspraak- en overlegprocedure. Na verwerking van de reacties start de formele vaststellings- en goedkeuringsprocedure. De bestemmingsplannen kunnen dan in 2008 rechtskracht verkrijgen.

Presentatie resultaten
In de winterperiode organiseren de gemeenten een informatieavond voor de inwoners. Tijdens deze bijeenkomst presenteren de gemeenten en bureauWitpaard-Partners de resultaten van de inventarisatiefase en is een eerste aanzet van de nieuwe bestemmingsplannen te bekijken. Deze informatieavond kondigen de gemeenten vroegtijdig aan.