Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Rijden op aardgas en rekeningrijden in Actieplan Luchtkwaliteit

28 september 2007

-
Anna Kutsch Lojenga
De deelraad van De Baarsjes vindt dat de lucht in Amsterdam schoner moet worden. Daarvoor moet het rijden op aardgas en het rekeningrijden worden opgenomen in het Actieplan Luchtkwaliteit.

Verder moet het stadsdeel zich actiever inzetten voor de verplaatsing van bedrijven in het Foodcenter aan de Jan van Galenstraat, zodat minder vrachtwagens door die straat rijden. Dat bleek afgelopen dinsdag tijdens de vergadering van de stadsdeelraad.

Raadsleden vinden dat het hoog tijd is voor vergaande maatregelen om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren, zo meldden ze afgelopen dinsdag. De politieke partijen concludeerden daarbij gezamenlijk dat het vijf voor twaalf is in de strijd om een schonere lucht. Maar het idee van de Centrale Stad om de parkeertarieven binnen de Ring te verhogen naar 3,80 euro per uur, kon alleen op de steun van GroenLinks rekenen. PvdA, VVD en D66 zijn tegen het verhogen van de tarieven; ze denken niet dat deze maatregel helpt.

D66 stelde verder dat voor hen niet het bezit van een auto een probleem is, maar het rijden in een auto. Zestig procent van de kilometers binnen Amsterdam wordt gereden door bewoners en bedrijven uit de stad zelf. Het rekeningrijden zou daarom een goede aanvulling zijn op andere maatregelen om het autoverkeer terug te dringen. Dit voorstel kreeg de steun van de PvdA en GroenLinks. De VVD noemde het idee `irreëel', omdat rekeningrijden de komende jaren nog niet wettelijk is toegestaan.

De PvdA stelde voor om de `boterzachte' afspraken die er zijn om bedrijven in het Foodcenter te verplaatsen, harder te maken. Op dit moment wordt wel gesproken met een aantal bedrijven over verplaatsing, maar die gesprekken leveren nog maar weinig op. Ondertussen rijden wel dagelijks 1200 vrachtwagens door de Jan van Galenstraat, die er samen voor zorgen dat de straat altijd in de top vijf van meest vervuilde straten van Amsterdam staat. Dit idee van de PvdA kreeg steun van GroenLinks en D66.

De voltallige raad schaarde zich achter een voorstel van GroenLinks om het stimuleren van het rijden op aardgas mee te nemen in het Actieplan Luchtkwaliteit. Rijden op aardgas is veel schoner dan het rijden op benzine of diesel en kan al snel een grote bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit in Amsterdam.

De verschillende voorstellen zullen als het aan de raadsleden in De Baarsjes ligt, worden opgenomen in het Actieplan Luchtkwaliteit, dat binnenkort het licht zal zien. Begin 2008 buigen alle Amsterdamse deelraden en de gemeenteraad zich over het Actieplan.