"Gezondheidszorg verdient een Stichting van de Zorg"

28/09/2007 13:35



Menzis zorg en inkomen



"De gezondheidszorg verdient een Stichting van de Zorg. Dit is een eigen orgaan voor overleg tussen patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en verzekeraars. Hierin kunnen zij in de praktijk vorm geven aan de uitgangspunten van de zorgverzekeringswet. Vanuit dit orgaan kan met gezag, gesteund door een breed draagvlak, overlegd worden met overheid en politiek."

Dat zegt Roger van Boxtel, voorzitter raad van bestuur van Menzis, in een open brief aan minister Klink van Volksgezondheid. Volgens van Boxtel zou zo'n orgaan het logische gevolg zijn van de invoering van het nieuwe zorgstelsel en dus van de visie van het kabinet en parlement op de toekomst ervan. Van Boxtel: "In die visie is immers het zwaartepunt van beleid verlegd van de overheid naar de driehoek patiënten, zorgaanbieders en verzekeraars. Deze drie partners moeten voortaan samen vorm geven aan onze gezondheidszorg, met de overheid op gepaste afstand. Een geïnstitutionaliseerde overlegstructuur tussen deze drie, gericht op de vraagstukken van duurzaamheid in de zorg, bestaat niet. Bovendien gebeurt gezamenlijk overleg te gefragmenteerd. Een aangepaste variant op de Stichting van de Arbeid lijkt mij de beste vorm voor dit doel."

Vijf concrete vraagstukken
Een Stichting van de Zorg zou zich wat de Menzis topman betreft dringend moeten buigen over enkele actuele onderwerpen die nadrukkelijk om een oplossing vragen.
1. Budgettair plafond. De overheid heeft zich wel deels teruggetrokken uit het domein van de gezondheidszorg, maar hanteert intussen nog steeds een budgettair plafond. Hoe gaan we om met de spanning die hierin ligt opgesloten?
2. Preventie. Preventie is een topprioriteit in de gezondheidszorg. Ook verzekeraars moeten hier een rol in spelen. Maar hoe reëel is dit, daar waar verzekerden jaarlijks mogen switchen?
3. Toezicht. Goed toezicht is belangrijk, zeker wanneer de overheid op enige afstand staat. Maar zes organen die toezicht houden op het werk van een verzekeraar, is dat nou nodig? We spreken over de AFM, de NZA, de Nederlandse Bank, het CVZ, de Raad van Commissarissen én de externe accountant.
4. Tekort op arbeidsmarkt. Iedereen spreekt van de dreiging van een groot tekort op de arbeidsmarkt in de zorg. Hoe kunnen wij hier gezamenlijk een juiste strategie ontwikkelen om dit tekort aan te pakken, zonder de kwaliteit van de zorg geweld aan te doen?
5. Zorginnovatie. Op welke manier zorgen we dat innovatieve technologische proces- en productvernieuwingen in de zorgsector het stadium van de pilot voorbij komen en sneller landelijk ingang vinden?

Oproep aan minister
Een kabinet dat kiest om de toekomst van de zorg in handen te leggen van de partners in de zorg, moet de instelling van een goed en gezaghebbend overlegorgaan steunen. Van Boxtel: "De instelling van dat overlegorgaan is uiteraard aan de partners zelf, maar ik roep minster Klink op actief zijn medewerking hieraan aan te verlenen. Want de instelling van een Stichting van de Zorg is geen luxe, maar pure noodzaak."

Open brief
De open brief van Roger van Boxtel aan minister Klink is te lezen op www.menzis.nl/opinie.





http://www.menzis.nl/opinie

http://www.menzis.nl