Vereniging Milieudefensie


Linda stopt fout vlees

linda.jpg Linda IJmker, campagneleider Jongeren Milieu Actief (JMA), is druk met het burgerinitiatief 'Stop fout vlees'

26 september 2007

Doorrekening burgerinitiatief: "Stop Fout Vlees" gepresenteerd door CPB en MNP

Vandaag was het dan zover. Het Centraal Planbureau en het Milieu en Natuurplanbureau kwamen met doorrekeningen van het burgerinitiatief 'Stop Fout Vlees'. Hoewel de inhoud voor ons nog strikt geheim was, werden we blij verrast met het bericht in de Telegraaf: "Twee belangrijke adviesbureaus van de regering geven het groene licht voor een milieuheffing op vlees van 85 cent per kilo." Dat klinkt als een goed begin.

De conclusie van de presentatie in de Tweede Kamer: het dierenwelzijn gaat er op vooruit, de milieuvervuiling wordt minder, we behouden meer boeren in Nederland en met de heffing wordt voldoende geld opgebracht om de omschakeling naar een duurzame veehouderij te bekostigen. Fantastisch!

Toch als ik vanmiddag de journaals bekijk, hoor ik alleen maar dat de maatregelen zorgen voor een administratieve rompslomp en ze waarschijnlijk niet haalbaar zijn binnen EU en WTO verdragen. Het is volgens het CPB helemaal niet aan de Nederlandse overheid om maatregelen te nemen. De onderzoeken van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), waarop onze notitie: 'Boeren met toekomst' is gebaseerd, zijn iets praktischer. Zij kijken wat de overheid wel kan doen. Het LEI zegt niet dat het makkelijk is een heffing door te voeren op vlees, of boeren die duurzamer produceren een kwaliteitstoeslag te geven, maar wel dat het mogelijk is. Ook binnen EU en WTO regels, mits het zorgvuldig gebeurt.

Maar is het feit dat iets niet makkelijk is, of dat iets zorgvuldig moet gebeuren een belemmering om het te doen? Elk maatschappelijk probleem is complex, kent verschillende partijen en belangen. Simpele oplossingen bestaan niet in een complexe samenleving als de onze. Maar met elke uitdaging die ik tegenkom in mijn leven zowel in mijn werk als privé weet ik: waar een wil is, is een weg!

106.975 mensen hebben al met mij gekozen voor de weg naar een dier- en milieuvriendelijker veehouderij met een toekomst voor kleinschalige boerenbedrijven. Nu de politiek nog.
Commentaren: binnenkort kan je direct reageren op de blog van Linda.