Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders verhoogt bijdrage aan Global Fund

28 sep 2007 | Minister Koenders verhoogt de Nederlandse bijdrage aan het Global Fund de komende jaren structureel met 50 miljoen euro.

Dit heeft hij gisteren in Berlijn bij monde van Aidsambassadeur Paul Bekkers bekend gemaakt. Het Global Fund is het wereldwijde fonds dat zich bij uitstek inzet voor de bestrijding van aids, malaria en tuberculose. De Nederlandse bijdrage aan het Global Fund bedraagt met deze verhoging vanaf 2010 90 miljoen per jaar.

Tijdens de bijeenkomst riep de Nederlandse Aidsambassadeur de G8 op om het Nederlandse voorbeeld te volgen. "Nederland is nu al koploper in de financiering van hiv/aids. Het is zaak dat de G8-landen hun verantwoording nemen en eerdere toezeggingen om meer fondsen beschikbaar te stellen voor gezondheid en aidsbestrijding nakomen", aldus Aidsambassadeur Bekkers.

Het Global Fund heeft in korte tijd indrukwekkende resultaten laten zien. Koenders: "Het is een belangrijke internationale speler die zich inzet voor het terugdringen van ziektes als aids, malaria en tuberculose. Tevens levert het een belangrijke bijdrage aan het verlagen van moeder- en kindsterfte. Dit zijn speerpunten van mijn nieuwe beleid."

Nederland heeft het Global Fund gevraagd om in toekomstige voorstellen een duidelijke koppeling te maken met vrouwenrechten, een ander Millennium Ontwikkelingsdoel dat speerpunt is van het beleid van Koenders.

Meer informatie


* lees het persbericht


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Millenniumdoel 3
Millenniumdoel 4
Millenniumdoel 5
Millenniumdoel 6