Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Aanvullende sancties tegen Birma noodzakelijk

28 sep 2007 | Minister Verhagen noemt de situatie in Birma zorgwekkend en heeft opgeroepen tot het verscherpen van de economische en politieke sancties tegen Birma.

"Ik heb voorgesteld dat de Europese Unie op korte termijn met de Verenigde Staten moeten overleggen om te komen tot een aanscherping van de maatregelen", aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken) vanuit New York. "De machthebbers in Birma moeten weten dat ze persoonlijk verantwoordelijk zullen worden gehouden voor de gebeurtenissen. Ik probeer er vanuit mijn verantwoordelijkheid alles aan te doen om te zorgen dat de roep om vrijheid en democratie van de Birmese bevolking wordt gehoord."

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) sprak donderdagavond namens het Kabinet de Tweede Kamer toe over de situatie in Birma. "Nederland zal altijd horen bij de landen in de Europese Unie die het verst willen gaan bij het vaststellen van sancties", zei hij. Timmermans pleitte vooral voor effectieve en precieze sancties (zogeheten 'smart sanctions') gericht op het militaire regime van Birma. "Sancties moeten gericht zijn op degenen die hier de schuldigen zijn, en niet op onschuldigen voor wie je juist wilt opkomen", aldus de staatssecretaris. Als mogelijke maatregelen noemde hij visumrestricties en sancties gericht op de handel in tropisch hardhout. Daarbij gaf hij aan verder te willen onderzoeken welke sancties het regime van Birma het hardst zullen treffen.

De situatie rondom de vreedzame demonstraties in Birma is verder verslechterd. Ondanks internationale oproepen aan de Birmese autoriteiten om zich terughoudend op te stellen, heeft het leger toch met geweld ingegrepen tegen protesterende monniken en burgers. De ogen van de wereld zijn op dit moment gericht op Birma, nu de internationale leiders bijeen zijn in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde naties. Zij veroordeelden het geweld en riepen de Birmese machthebbers op het democratiseringsproces niet te verhinderen en de dialoog aan te gaan met de oppositie.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl